sobota, 6 grudnia, 2025

Wczytywanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

  • wydarzenie już minęło.

Otwarcie wystawy „Tradycje kulinarne ziemi raciborskiej i hulczyńskiej” w Muzeum w Raciborzu 10 października

10 października 18:00
Free

Czy kluski śląskie pochodzą ze średniowiecza i wiążą się z historią Raciborza? Raciborskie muzeum zaprasza na wystawę, która przybliży mieszkańcom, czym jest autentyczna kuchnia śląska.

Muzeum w Raciborzu wraz z Muzeum Hlučinska zaprasza nową wystawę czasową zatytułowaną „Tradycje kulinarne ziemi raciborskiej i hulczyńskiej”. Na ona na celu przybliżenie mieszkańcom, czym jest autentyczna kuchnia śląska, stawiając czoła mitom i unifikacji kulinarnej, która zaciera regionalne granice. Otwarcie nastąpi 10 października o godz. 18:00 w budynku ekspozycyjnym Muzeum w Raciborzu przy ul. Gimnazjalnej 1.

Tradycyjna kuchnia śląska ma swoje głębokie korzenie w izolacji i samowystarczalności gospodarstw wiejskich. Produkty pochodziły głównie z własnej ziemi, co kształtowało skromny, ale charakterystyczny jadłospis. Jak podkreślają twórcy wystawy, pożywienie na Śląsku to nie tylko kwestia smaku – to element kultury, znak identyfikacyjny grupy regionalnej oraz nośnik prestiżu i pozycji rodziny. Nawyki kulinarne umacniały więzi społeczne i ściśle wiązały się z wielkimi uroczystościami rodzinnymi i wierzeniami.

W dobie, gdy regionalne kuchnie ulegają unifikacji, a tradycyjne potrawy mieszają się z daniami z innych regionów, wystawa w Raciborzu podejmuje ważną misję: uświadomienie mieszkańcom prawdy o ich kulinarnej tożsamości. Muzeum zwraca uwagę na liczne mity krążące w regionie – jak choćby przekonanie, że kluski śląskie sięgają średniowiecza Raciborza, czy że pierogi z kaszanką są tradycyjną potrawą regionalną. Ekspozycja ma zamiar raz na zawsze wyjaśnić te wątpliwości.

Wystawa w Raciborzu to prawdziwa skarbnica dawnego wyposażenia kuchni śląskiej, od XIX w. do połowy XX w. Zwiedzający będą mieli okazję zobaczyć, jak wyglądała kuchnia w czasach, gdy dominowała samowystarczalność i skromność codziennego menu, a także jak następowała stopniowa unifikacja kuchni miejskiej i wiejskiej w ubiegłym stuleciu.

Na ekspozycji znaleźć będzie można zabytkowe meble kuchenne, jak wiejskie kredensy, zwane byfejami, pochodzące z różnych okresów, a także półki, łyżniki, stoły i ławy, oraz wyposażenie: ręcznie malowane talerze, gliniane garnuszki, formy do masła, różnego typu maselnice, prasy do sera, drewniane formy piernikarskie, formy do wypieku ciast oraz różnorodne naczynia i sprzęty służące do przygotowania posiłków.

Oprócz sprzętów wystawa zwraca uwagę na same regionalne potrawy. Przybliżone zostaną takie klasyki jak rolada wołowa z kluskami śląskimi, makówki, moczka, krupnioki, szpajza i kołocz weselny, a także postny żur.

Eksponaty prezentowane na wystawie pochodzą w większości ze zbiorów Muzeum w Raciborzu, a część z nich została udostępniona przez partnerskie Muzeum Hlučinska. Wystawa będzie dostępna dla zwiedzających przez trzy miesiące – do 10 stycznia 2026 r.

oprac. /kp/

Szczegóły

Data:
10 października
Czas:
18:00
Koszt:
Free
Wydarzenie kategoria:
Wydarzenie znaczniki:
, , , ,

Organizator

Muzeum w Raciborzu
Telefon
32 415 49 01
E-mail
kontakt@muzeum-raciborz.pl
Zobacz witrynę internetową Organizator

Miejsce

Muzeum w Raciborzu
ul. Gimnazjalna 1
Racibórz, śląskie 47-400 Poland
+ Mapa Google
Telefon
32 415 49 01
Zobacz witrynę internetową Miejsce

– reklama –

- Reklama -

Polecane

- Reklama -

Najnowsze