23 lipca na terenie bazy obozowej należącej do Hufca ZHP Ziemi Raciborskiej im. Alojzego Wilka w Pleśnej odbyły się jubileuszowe obchody 35. rocznicy istnienia tego ośrodka wypoczynkowego.
Baza obozowa powstała w 1975 roku. Do jej powstania przyczyniło się wielu znanych ludzi i przyjaciół: hm. Jan Kluska, hm. Stanisław Stanek, dyrektorzy Fabryki Obrabiarek "Rafamet" w Kuźni Raciborskiej: Mieczysław Nitefor i Józef Rybicki.
Przez te wszystkie lata dzieci i młodzież zarówno harcerska, jak i niezrzeszona miała możliwość uczestnictwa w letnim wypoczynku. W trakcie trwania II turnusu obozu w Pleśnej, aby upamiętnić 35 lat istnienia bazy obozowej, na jej terenie odbyły się uroczystości, w których udział wzięli m. in. Tadeusz Grzybowski – wieloletni strażnik wybrzeża i przyjaciel harcerzy, Ludmiła Nowacka – wiceprezydent Raciborza, przedstawiciel raciborskiego Urzędu Miasta Ewa Urbańczyk, Grzegorz Weigert – strażnik ochrony wybrzeża, Agnieszka Kurzyńska – kierownik Obwodu Ochrony Wybrzeża w Ustroniu Morskim, właściciel Domu Wczasowego "Gwarek", a zarazem sponsor harcerzy – Andrzej Nagły z małżonką, Stanisław Andrzejewski – wieloletni przyjaciel hufca oraz Wiesław Reichert – właściciel PPHU "Bajgiel".
Historię powstania bazy obozowej w Pleśnej oraz wszystkie wspaniałe chwile, jakie spotkały w tym miejscu uczestników obozowych turnusów w ciągu minionych 35 lat przywołała obecnym na uroczystościach komendantka obozu hm. Krystyna Kubiczak.
W trakcie kominka uczczono minutą ciszy pamięć wszystkich instruktorów i harcerzy, którzy w ciągu minionych lat odeszli na wieczną wartę. Druhna komendantka wraz z phm. Markiem Rybickim – szefem bazy obozowej w Pleśnej wręczyli symboliczne podziękowania przygotowane przez Komendanta Hufca phm. Marka Majewskiego oraz drobne upominki wszystkim sponsorom i przyjaciołom.
Uroczystości zakończyły się wspólnym śpiewaniem piosenek przygotowanych przez uczestników obozu w Pleśnej oraz obejrzeniem prezentacji multimedialnej zatytułowanej "Baza obozowa w obiektywie" przygotowanej przez pwd. Przemysława Łyżniaka. Na gości czekał również obiad oraz słodki poczęstunek.
/oprac. BaK/