Racibórz ma już na swoim koncie bicie rekordu w gotowaniu i jedzeniu dania eitopf oraz wodzionki. W sobotę na listę kulinarnych rekordów naszego miasta trafił kolejny. Rekord w gotowaniu największej ilości bigosu. Zobacz zdjęcia.
Około 1500 kilogramów bigosu zostało ugotowane podczas majówki na raciborskim Rynku. Tym samym organizatorzy pobili rekord Polski na największy bigos. Jego gotowanie rozpoczęło się 14 maja, natomiast 15 maja o godzinie 16.00 rekordowego bigosu mogli spróbować raciborzanie. Pobicie rekordu było możliwe dzięki ekipie z Zakładu Rzeźniczo-Wędliniarskiego Ernestyna Janety pod wodzą właściciela. Do jego ugotowania użyto: 350 kg kapusty kiszonej, 350 kg kapusty słodkiej, 100 ks kiełbasy zwyczajnej, 75 kg boczku niewędzonego, 63 kg koncentratu pomidorowego, 35 kg golonki bez kości, 20 kg łopatki, 30 litrów wina czerwonego, 15 kg śliwek suszonych, 7,5 kg grzybów oraz ponad 2 kg przypraw. Racibórz po raz kolejny zostanie wpisany do księgi "Polskie Rekordy i Osobliwości”.
/p/