W niedzielę 27 grudnia 2015 r. o godz. 18:00 miłośnicy moczki i kutii będą mogli wziąć udział w 5. edycji Raciborskiego Festiwalu Moczki i Kutii, który odbędzie się w Przystanku Kulturalnym "Koniec Świata".
Swoje produkty mogą zgłaszać wszyscy mieszkańcy województwa śląskiego i opolskiego, a także zakłady cukiernicze, gastronomiczne i restauracje oraz stowarzyszenia i grupy nieformalne.
Sam czas konkursu to piękne spotkanie świąteczne, gdyż w jego trakcie (podczas obrad jury, które trwają około dwóch godzin) będzie wspólne kolędowanie oraz występ Chóru Żeńskiego Vivo, działającego pod kierownictwem Agnieszki Patalong. Jury będzie złożone z profesjonalistów kulinarnych oraz smakoszy, m.in.: Weronika Chilmon, Urszula Lamla, Dawid Wacławczyk (pomysłodawca), przedstawiciel Restauracji Dworek w Szonowicach.
Celem konkursu jest promocja dwóch typowych dla Raciborszczyzny potraw bożonarodzeniowych: moczki – gotowanej w domach o tradycji i historii śląskiej oraz kutii – przygotowywanej przez mieszkańców ziemi raciborskiej, pochodzących z Kresów Wschodnich.
Ponadto chodzi o ukazanie światu talentu raciborskich kucharek, kucharzy i amatorów kuchni świątecznej oraz o integrację międzypokoleniową i międzykulturową mieszkańców Raciborszczyzny, poprzez wesołe współzawodnictwo i uczestnictwo w dobrej zabawie świątecznej.
Warunkiem przystąpienia do konkursu jest dostarczenie do siedziby organizatora jednego półlitrowego słoika moczki bądź kutii w dniu 27 grudnia od godz. 17:00 do 17:45. Słoik powinien być podpisany w sposób czytelny i trwały (naklejka, napis markerem wodoodpornym itp.).
Rozstrzygnięcie konkursu i wręczenie nagród oraz dyplomów nastąpi około godz. 20:00. Najważniejszą nagrodą jest splendor i chwała, niemniej jednak będą również dyplomy i miłe niespodzianki. Dla zwycięzcy Restauracja Dworek w Szonowicach ufundowała pierwszą nagrodę.
Sponsorem festiwalu jest Restauracja Dworek w Szonowicach
( http://www.dworek-szonowice.pl)
Organizatorem jest Przystanek Kulturalny "Koniec Świata" (ul.Karola Miarki 3a w Raciborzu).
publ. /ma/