Pl. Długosza pełen kucharzy

14 czerwca na pl. Długosza odbędzie się III Festiwal "Śląskie Smaki".

Materiał opublikowany na zlecenie starostwa.

- reklama -

Tegoroczną, trzecią już edycję organizuje raciborskie starostwo powiatowe we współpracy ze Śląską Organizacją Turystyczną. – Festiwal ma charakter pokazu sztuki kulinarnej, tradycji i kultury stołu województwa śląskiego, a jego celem jest odbudowa wizerunku tradycyjnej kuchni śląskiej – mówi Karolina Kunicka, rzecznik starostwa w Raciborzu. Ten rodzinny piknik skierowany jest do odbiorców zarówno z kraju i zagranicy, w różnym wieku i o różnym guście kulinarnym.

 

 

Powalczą o Złoty Durszlak

W ramach festiwalu odbędzie się konkurs kulinarny, który zostanie przeprowadzony w dwóch kategoriach: kucharzy profesjonalistów (np. reprezentantów restauracji, hoteli, uczniów szkół gastronomicznych) i ekip amatorskich (np. Kół Gospodyń Wielskich, osób prywatnych). Każda z ekip będzie miała za zadanie przygotować trzy dania konkursowe (przekąskę lub deser, zupę, danie główne) związane z tradycją śląskiej kuchni. Zmagania kucharzy zakończy wręczenie laureatom trzech pierwszych miejsc (w obu kategoriach) odpowiednio: Złotego, Srebrnego i Brązowego Durszlaka oraz Tytułu "Eksperta Śląskich Smaków 2008". Dodatkowo zostanie przyznany Puchar Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej za najciekawsze tradycyjne danie kuchni regionalnej.

W trakcie imprezy na scenie będą się prezentować zespoły artystyczne z powiatu raciborskiego, które wspólnie wystąpią w przedstawieniu "Kulturalnie, czyli po Śląsku". Gwiazdą imprezy będzie Zespół Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny.

 

 

Kulturalnie przy sztole

Uroczyste otwarcie III Festiwalu "Śląskie Smaki" poprzedzone zostanie konferencją "Kultura stołów w wiekach dawnych", która odbędzie się w piątek 13 czerwca w auli raciborskiej Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej. Zaś jego zwieńczeniem będzie publikacja folderu, w którym zamieszczone zostaną przepisy potraw zaprezentowanych podczas III Festiwalu. Ubiegłoroczne wydawnictwo "Śląskie smaki" cieszy się ogromnym powodzeniem w punktach informacji turystycznej, na krajowych i zagranicznych targach turystycznych. – Regionalna kuchnia jest ostatnio jednym z najbardziej popularnych elementów i sposobów na promocję regionalną, w tym na promocję turystyczną w szczególności – Łukasz Wende z ŚOT. – Z roku na rok impreza cieszy się coraz większym powodzeniem zarówno wśród uczestników, którzy chcą wziąć udział w konkursie, jak i wśród lokalnych samorządów, pretendujących do miana gospodarza kolejnej edycji festiwalu – dodaje Wende.

 

 

Srebro dla Rud

Przypomnijmy. Podczas ostatniego Festiwalu starania kucharzy profesjonalistów i amatorów zgromadziły na Cieszyńskiej Starówce około 4 tys. widzów, co najlepiej świadczy o powodzeniu Festiwalu, który w 2007 roku otrzymał Certyfikat Polskiej Organizacji Turystycznej na Najlepszy Produkt Turystyczny roku. Laureatkami II miejsca w kategorii amatorów – Srebrnego Durszlaka – w ubiegłorocznej edycji Festiwalu zostały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Rudach.

 

Różnorodny powiat raciborski

Festiwalowi Śląskie Smaki towarzyszyć będzie także wystawa "Oaza Różności" podczas której prezentowane będą m.in: pełne oferty turystyczno-gospodarcze gmin, powiatów i regionów, wszystkie dziedziny regionalnej twórczości artystycznej (wieńce żniwne, kukły, gaiki, marzanny, pisanki, wycinanki, palmy, rzeźby ludowe, szopki, koronki, hafty, witraże, kowalstwo artystyczne, wyroby ceramiczne, gliniane, twórczość garncarska, zdobnictwo w drewnie, stolarstwo artystyczne, wyroby tkactwa ludowego, malarstwo), regionalne produkty żywnościowe (miody, wyroby cukiernicze, wyroby wędliniarskie, mleczarskie).

 

/SaM/

 

Pobierz: karta zgłoszenia amatorzy, karta zgłoszenia profesjonaliści, regulamin

 

Informacji o Festiwalu "Śląskie Smaki" oraz Wystawie "Oaza Różności" udziela:
* Karolina Kunicka, Referat Promocji, Rozwoju i Współpracy Zagranicznej Starostwa Powiatowego w Raciborzu, ul. Klasztorna 6, 47-400 Racibórz; tel./fax 032 418 14 07, e- mail:
[email protected];

Informacji o Festiwalu "Śląskie Smaki" udziela:

* Łukasz Wende, Śląska Organizacja Turystyczna, ul. Mickiewicza 29, 40-085 Katowice,
tel. 032 207 207 1, e-mail:
[email protected].

Redakcja zastrzega sobie możliwość moderowania komentarzy pod tym artykułem. Komentarze o obraźliwej /i/lub niemerytorycznej treści będą usuwane.

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj