Sanepid kontrolował piekarnie. Niepokojące dane

W 2012 roku sanepid zakwestionował 10% próbek pobranych w piekarniach, podczas gdy w 2013 już 45%. Czyżby jakość pieczywa aż tak bardzo się pogorszyła?

 

- reklama -

Z raportu sanepidu za ubiegły rok wynika, iż w 2013 ogólny stan sanitarno-higieniczny obiektów żywieniowo-żywnościowych, zakładów żywienia zbiorowego, zakładów produkujących środki spożywcze i zakładów obrotu poprawił się lub nie uległ pogorszeniu. Wyjątkiem są piekarnie, gdzie zdecydowanie zwiększyła się liczba zdyskwalifikowanych próbek.

 

W 2012 r. zakwestionowano 10% prób, w 2013 r. – 45%. Nie chodzi jednak o samo pieczywo, a o próby tzw. zmiotek i wytrzepków pobranych z koszyczków do wypieku. – Na ogół stwierdzano obecność żywych lub martwych szkodników i ich pozostałości – wyjaśniła Karina Talabska z PSS-E podczas posiedzenia powiatowej komisji zdrowia.

 

Przedstawicielka sanepidu zdradza, że sytuacje te występowały na terenie powiatu, nie w samym Raciborzu. – 45% to bardzo zły wynik i świadczy, że coś się w tych obiektach wydarzyło. Właściciele piekarni zostali zobowiązani do przeprowadzenia dezynfekcji i udokumentowania, że wszystko zostało wyczyszczone – podsumowuje.

 

Paweł Strzelczyk

 

 ———————————————-

 

zobacz także:

 

 

Przełom w sprawie budowy wałów wzdłuż Odry

Ważna wiadomość dla miejscowości zagrożonych zalaniem w gminach Kuźnia Raciborska. Wyłoniono już wykonawcę, który wybuduje wały po prawej stronie Odry.

Afrykański pomór świń. Raciborszczyzna bezpieczna?

Wicestarostę Andrzeja Chroboczka niepokoi, czy istnieje ryzyko wystąpienia na terenie powiatu przypadków ASF

 

- reklama -

6 KOMENTARZE

  1. No i co z tym zrobić? Mam sobie sama jako studentka niemająca czasu chleb piec? A co myślicie o tym pieczywie z Auchan (oni je tam chyba pieką na bieżąco) – jest zdrowe?

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj