W Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 1 odbył się konkurs „Podróże kulinarne po Europie”. Gimnazjaliści prezentowali potrawy kuchni włoskiej, hiszpańskiej, greckiej, angielskiej oraz naszej rodzimej śląskiej.
Odbywający się 1 czerwca konkurs adresowany był do uczniów szkół gimnazjalnych z powiatu raciborskiego i miał na celu promowanie wiedzy o tradycjach kulinarnych w różnych krajach Unii Europejskiej oraz rozwijanie pasji i zainteresowań gastronomicznych.
Do rywalizacji przystąpiło dziesięć zespołów dwuosobowych. Konkurs składał się z dwóch etapów. W pierwszym, który odbywał się w szkole uczniowie mieli za zadanie przygotować danie zasadnicze i przystawkę dla dwóch osób. W drugiej części konkursu uczniowie wraz z opiekunami przeszli do Hotelu Racibor i w sali bankietowej zespoły miały za zadanie przygotować nakrycie stołu dla czterech osób oraz dekorację stołu zgodnie z tematyką przygotowanej w pierwszym etapie potrawy.
Gimnazjaliści prezentowali potrawy kuchni włoskiej, hiszpańskiej, greckiej, angielskiej oraz naszej rodzimej śląskiej. Potrawy konkursowe oceniało profesjonalne jury składające się z kucharzy i menadżerów restauracji powiatu raciborskiego. Uczniowie biorący udział w konkursie zaskoczyli jury pomysłowością oraz wykazali się dużymi umiejętnościami. Poziom konkursu był naprawdę bardzo wysoki. Najlepsza czwórka konkursu:
I miejsce: Karolina Wawrzkiewicz i Agata Pawłowska –
Gimnazjum Pietrowice Wielkie
II miejsce: Maciej Pawlik i Mateusz Tarasek
Gimnazjum Nr 1 Racibórz
III miejsce: Kamila Gawlina i Natalia Kretek
Gimnazjum Krzanowice
Wyróżnienie: Jagoda Szweda i Jagoda Główka
Gimnazjum Nr 3 Racibórz
Fundatorami nagród w konkursie byli:
Hotel Racibor
Restauracja „Zajazd Biskupi” Racibórz
Restauracja „Perła ” Krzanowice
Restauracja „Bravo” Tworków
Restauracja „Młyn” Racibórz
Restauracja ” Casa Grande” Racibórz
Mirosława Bajsarowicz-Placek
publ. /ps/