W listopadzie odnotowano miesięczne spadki wskaźników cen zbóż, nabiału i mięsa, a wzrosty wskaźników olejów roślinnych i cukru.
Indeks światowych cen żywności publikowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa zanotował kolejny spadek i powrócił na poziomy sprzed rosyjskiej agresji na Ukrainę. To zwiastuje mniejszą presję na cen żywności w Polsce, jednak polscy producenci będą musieli mierzyć się ze wzrostem innych kosztów.
Światowy indeks cen żywności w listopadzie 2022 r. spadł do 135,7 pkt ze 135,9 pkt w październiku. To ósmy z rzędu spadek indeksu, który teraz jest na podobnym poziomie jak w listopadzie 2021 r. W dniu wybuchu wojny w Ukrainie, 24 lutego 2022 r., notowania wynosiły 135,3 pkt. Historyczny rekord indeksu przypadł na marzec 2022 r. na poziomie 159,7 pkt.