Sezon na grzybobranie w pełni. W lasach naszego regionu nie brakuje amatorów jesiennego leśnego runa. Jeśli jednak nie jesteś wytrawnym grzybiarzem, radzimy zapoznać się z kilkoma radami.
Przy zbieraniu grzybów:
– zbieraj gatunki grzybów tylko dobrze znanych – nie kieruj się rutyną, zbieraj grzyby, co do których jesteś całkowicie pewny
– obejrzyj zawsze cały owocnik, z całym trzonem, zwróć uwagę na kształt, barwę i konsystencję grzybni
– pamiętaj, że nie ma szybkiego i prostego sposobu pozwalającego odróżnić grzyb jadalny od niejadalnego, a zwłaszcza trującego
– nie zbieraj grzybów przejrzałych (są niesmaczne i trudno strawne), ani zbyt młodych, gdyż trudno określić ich gatunek
– zbieraj grzyby tylko do koszy – umieszczone w torbie lub worku łatwo ulegają zaparzeniu i są szkodliwe dla zdrowia
– nie niszcz grzybni – nie wyrywaj i nie wycinaj grzybów lecz wydobywaj je z ziemi przez delikatne skręcanie dookoła trzonu i pociągnięcie do góry
Przy zakupie grzybów:
– zaopatruj się w grzyby wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach
– pamiętaj, że warunkiem dopuszczenia do obrotu grzybów jest uzyskanie atestu opatrzonego pieczęcią i podpisem klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy
– grzyby spleśniałe oraz wykazujące cechy nieświeżości lub zepsute są szkodliwe dla zdrowia
Przy przechowywaniu grzybów:
– świeżych grzybów nie wolno zbyt długo przechowywać, najlepiej spożyć je w dniu zebrania
– susz grzybowy przechowuj w szczelnie zamkniętych naczyniach (nie dłużej niż do następnego sezonu)
Przy przyrządzaniu potraw grzybowych:
– grzyby w stanie surowym nie nadają się do spożycia
– przy przyrządzaniu potraw oraz przetworów grzybowych zdejmij zawsze skórkę z kapeluszy grzybów
– pamiętaj, że grzyby posiadają niewielką wartość odżywczą i są ciężko strawne
– pamiętaj również, że grzyby nie są odpowiednią potrawą dla dzieci, osób w starszym wieku i chorych.
Źródło: Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach
/p/