Co można wyrzeźbić w owocach i warzywach?

We wtorek 17 września w raciborskiej bibliotece będzie można się przekonać, że prawie wszystko. O carvingu, czyli sztuce rzeźbienia w owocach i warzywach opowie Mistrz Polski Juniorów 2012 Dominik Bajer.

Pochodzący z Nowej Wsi Bajer w trakcie spotkania zaprezentuje także swoje arcydzieła oraz na żywo pokaże próbkę swoich umiejętności.

- reklama -

 

Spotkanie organizowane jest w ramach II Kongresu „Obywatel Senior” –  debaty o zasięgu wojewódzkim nt. problemów i spraw ważnych dla osób starszych, której przyświecają słowa Karty Podstawowych Praw Unii Europejskiej: „Unia uznaje i szanuje prawo osób w podeszłym wieku do godnego i niezależnego życia oraz do uczestniczenia w życiu społecznym i kulturalnym".

 

Czym jest carving? To sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach, za kolebkę której uważa się Tajlandię i kraje ościenne, także Japonię. Pierwsze wzmianki o fantazyjnym, artystycznym wycinaniu owoców i warzyw pochodzą z Chin, z okresu panowania dynastii Tang (VII – X w.). Obecnie carving staje się popularną formą sztuki na całym świecie, a w Tajlandii wprowadzono go nawet do kanonu obowiązkowych zajęć szkolnych.

 

Początek o godz. 18.00.

 

/ps/

 

fot. 230newton.com

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj