Tym razem miłośnicy śląskiej kuchni spotkają się 14 czerwca na Pl. Długosza w Raciborzu.
Materiał opublikowany na zlecenie starostwa.
Impreza ma charakter rodzinnego pikniku. Początek o godz. 10.00.
W programie tegorocznej imprezy znalazły się m.in.:
– konkurs kulinarny, odbywający się w dwóch kategoriach: kucharzy profesjonalistów i drużyn amatorskich (łącznie 20 drużyn). Drużyny walczące o miano Eksperta Śląskich Smaków i Złoty Durszlak muszą wykazać się nie tylko umiejętnościami kulinarnymi, ale także wiedzą na temat historii i tradycji związanych z przyrządzanymi potrawami.
– prezentacja potraw regionalnych, w tym produktów tradycyjnych oraz lokalnych.
– występy Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny oraz Kabaretu ze Śląska im. Józefa Poloka.
Całość imprezy poprowadzi aktor Jacek Borkowski znany m.in. z seriali "Klan" i "Na Wspólnej". Wśród jurorów konkursu będą m.in. aktorka Emilia Krakowska oraz autorka kulinarnych bestsellerów Hanna Szymanderska.
W trakcie Festiwalu nie zabraknie także akcentów z powiatu raciborskiego. Na scenie prezentować się będą regionalne zespoły artystyczne oraz mistrzowie śląskiej godki. Podczas imprezy będzie można przyglądać się pracy rzeźbiarzy, własnoręcznie wykonać gliniany garnek oraz skosztować nie tylko śląskich potraw ale i narodowych potraw z Walii oraz Niemiec. Swoje produkty zaprezentują firmy cukiernicze, pszczelarze oraz szkoły gastronomiczne i koła gospodyń wiejskich. Swoją ofertę turystyczna prezentować będą m.in.: Krawarz, Cieszyn, Kopalnia Guido z Zabrza oraz gminy Powiatu Raciborskiego.
W kulinarnych zmaganiach o Złoty Durszlak wystartują drużyny z ziemi raciborskiej.
W kategorii amatorów:
– Koło Gospodyń Wiejskich Rudy,
– Koło Gospodyń Wiejskich Tworków,
– Koło Gospodyń Wiejskich Owsiszcze,
– Rada Sołecka Babice,
– Koło Gospodyń Wiejskich w Chałupkach
W kategorii profesjonalistów:
– Restauracja Hotelu Polonia w Raciborzu,
– Zespół Szkół Zawodowych w Raciborzu (2 drużyny)
Tegoroczny Festiwal "Śląskie Smaki" organizowany jest przez Starostwo Powiatowe w Raciborzu oraz Śląską Organizację Turystyczną.
Festiwal "Śląskie Smaki" jest produktem turystycznym oferowanym przez krajowe i zagraniczne biura podróży jako atrakcja turystyczna naszego regionu.
Festiwal jest już rozpoznawalną marką regionalną, w którego promocję zaangażowana jest Śląska Organizacja Turystyczna, Polska Akademia Sztuki Kulinarnej i Śląska Kapituła Smaku.
Trwałym efektem samej imprezy jest coroczna edycja mini książki kucharskiej prezentującej konkursowe potrawy (tłumaczona jest również na języki obce). Sprawia to, że kuchnia regionalna, a także idea śląskiego gotowania, żyje przez cały rok.
Zobacz również Pl. Długosza pełen kucharzy, "Kultura stołu w wiekach dawnych" – II ogólnopolska konferencja naukowa w Raciborzu.
/Starostwo Powiatowe/
Redakcja zastrzega sobie możliwość moderowania komentarzy pod tym artykułem. Komentarze o obraźliwej /i/lub niemerytorycznej treści będą usuwane.