Numer z jajkiem

Z przedświątecznymi zakupami przynosimy ze sklepu jaja, które opakowane są w wytłoczki z napisem: ekologiczne jaja, wiejskie lub świeże itp. Pomimo że na opakowaniach widnieją napisy „świeże jaja”, „wiejskie jaja”, „wiejskie naturalne”, ”, „ściółkowe”, trzeba wiedzieć, że większość z nich pochodzi od producentów, których kury nie widziały wiejskich pól i łąk, bo całe życie spędzają pod jarzeniówkami, trzymane w klatkach, gdzie jedno stworzenie ma tyle miejsca co powierzchnia kartki A4.

 

- reklama -

 

Każde jajko dostarczone do sklepu ma stempelek. Wystarczy sprawdzić od jakiej cyfry zaczyna się numer na jajku: jeżeli od trójki, to producenci informacją na opakowaniu „z zielonych pól” po prostu wprowadzają nas w błąd. Chociaż? Producenci takich jaj uważają, że są w porządku, bo kury siedzą co prawda w klatkach, ale na fermach, które są na wsi, więc ptaki oddychają świeżym wiejskim powietrzem. Usprawiedliwieni, wykorzystują napis „wiejskie” na opakowaniu. Ekologiczne jaja to te, których numer na stempelku zaczyna się od 0. Ma to oznaczać, że jaja zniosły kury biegające po podwórku.

 

 

Według naukowców o jakości jajka nie świadczy to, gdzie kury były hodowane, lecz to co ptaki dostawały do jedzenia. Przy takim założeniu wygrywają jaja z kurzych ferm, bo tu kury otrzymują zbilansowany pokarm.

 

 

J. Bożek z Klubu GAJA apeluje jednak do świadomego kupowania. W Brukseli klienci wymusili na sieci McDonald's, aby używała tylko jajek z wolnego chowu. W sklepach w Niemczech trudno kupić jajka z trójką. W naszym kraju ekologiczne jaja z "0" na stempelku są droższe, przez to rzadziej kupowane.

Źródło: gazeta.pl

/wgg/

Zdjęcia z podraciborskiej kurzej fermy.

/k/

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj