Przed nami najważniejsza z niedziel. Niedziela wielkanocna. Czeka na nas suto zastawiony stół i tradycyjne, świąteczne potrawy spożywane w rodzinnym gronie.
Czego nie może zabraknąć w święta?
Miłości!!! – jednym słowem odpowiada pan Henryk na pytanie w naszym konkursie ogłoszonym w serwisie ZDROWIE. Podobnie uważa pani Ada, która w odpowiedzi na konkurs napisała: MIŁOŚCI, najpierw dla siebie. Mając ją w sobie, rozdajesz innym. Zobacz jakie to proste. Rozsiewasz na męża i masz efekt, świat nie przygotowujesz sama. Masz bratnią duszę. On obdarza miłością dzieci i grono się powiększa. W domu unosi się aromat życzliwości, nikt nie mówi o zmęczeniu. Całą rodziną przekazujemy ją wszystkim, którzy zawitają do naszego domu, oni przekazują dalej i dalej.
Świat pięknieje, znikają nie tylko zbędne kilogramy. Znikają też wszelkie smutki. Wokół pięknie kwitną wiosenne kwiaty. Ludzie się uśmiechają, darzą się wzajemnie życzliwością. Zapewniam – pisze pani Ada – to nie efekt różowych okularów, to sprawia miłość. Przyjmij ją więc do swego serca, a i ty przeżyjesz najpiękniejszą przygodę swojego życia, nawet po świętach. Jeśli będziesz to uczucie pielęgnować w swoim sercu, to ci zostanie na całe życie.
Wielkanoc to czas świętowania i wspólnego biesiadowania – opowiadają czytelnicy Raciborskiego Portalu Internetowego. Nie sposób wyobrazić sobie Wielkanocy bez jajek. Kolorowe pisanki, wydmuszki i wszelkiego rodzaju potrawy z jaj: jajecznica, jajka gotowane na miękko lub na twardo, sadzone, a także w koszulkach; pływające w białym barszczu i nadziewane farszem dominują w menu. Obok jajek wędlina.
Nie ma nic bardziej pysznego niż wiejska szynka, pachnący, wielkanocny żurek czy barszcz biały. To zapach tych zup kojarzy nam się ze świętami wielkanocnymi.
Pani Marta z Lubomi każdą literą alfabetu nawiązuje do świąt:
Czego nie może zabraknąć w święta?
Atmosfery świątecznej
Baby wielkanocnej i baranka
Czystego serca
Dobroci wokół
Elegancji
Frykasów z jaj
Gościny
Humoru
Indyka pieczonego
Jajek
Kościoła
Lanego poniedziałku
Mazurka kajmakowego
Nastroju
Ozdób wielkanocnych w domu
Pasztetu wielkanocnego i paschy
Radości
Sytych i smacznych potraw
Święconki
Tortu
Urody
Wielkanocnego śniadania
Zajączka
Żurku
Wielkanoc to przede wszystkim czas słodkości i wypieków. Na naszym świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych mazurków, babek i serników – podają gospodynie. Wskazują na odpowiedni dobór potraw: kolorowo, smacznie i zdrowo.
Pani Kasia J. o świętach mówi wierszem:
Na Święta nie może zabraknąć pisanek,
by samotnie na stole nie stał baranek.
Muszą być również wędzonki pana Czesia,
żeby było wrzucić coś do brzusia.
Tradycyjny żurek u mnie odpada,
bo nikt tego u nas w domu nie jada.
Słodkości i wypieki są obowiązkowe,
ale z umiarem by nie upaść na głowę.
Stół musi być dobrze zaopatrzony,
a wokół niego grono rodziny.
Dekoracje będą kolorowe i wiosenne,
na przekór pogodzie, niecodzienne.
Panować musi miła atmosfera,
złośliwość i agresja zjechana do zera.
Żebyśmy po Świętach nie cierpieli,
długi spacer nam Święta umili.
Ale najważniejsza jest obecność w Kościele,
bo tam następuje radość i wesele.
Na nic by były wszystkie przygotowania,
jakbyśmy nie wierzyli w cud Zmartwychwstania.
/BSp/