W sobotę, 19 września, na Placu Długosza żegnaliśmy tegoroczne lato. Organizatorzy przygotowali masę atrakcji. Zobacz fotorelację z imprezy.
19 września na Placu Długosza odbyło się ustanawianie rekordu w przygotowaniu potrawy jednodaniowej typu "eintopf" pod nadzorem Komisji Polskich Rekordów i Osobliwości.
120 kg mięsa mieszanego (wołowego i wieprzowego), 120 kg ziemniaków, 80 kg fasoli, 80 kg włoszczyzny, 40 kg papryki, 5 kg przyprawy warzywnej, 5 litrów maggi, 1 kg pieprzu, 1 kg suszonej papryki, 0,5 kg majeranku, po 15 litrów śmietany i przecieru pomidorowego – tyle składników potrzebowano do pobicia rekordu, czyli przygotowania 2200 litrów eintopfu, co w sumie wystarczyło na 6 tys. porcji. Udało się, rekord padł. Mieszkańcom Raciborza, licznie zgromadzonym na „Długosza” potrawa bardzo smakowała.
W części artystycznej sobotniej imprezy zobaczyliśmy występ Krzysztofa Gromotki, ponadto zaśpiewali także: Zuzanna z zespołem, raciborskie grupy Atlantyda oraz Perspektywa, laureaci finału konkursu „Twoja Szansa, Twój Sukces”. Ukoronowaniem pożegnania lata był występ zespołu Blue Cafe, który wykonał swe największe hity, m.in. „My road” czy „Niewiele mam”, oraz pokaz latających lampionów.
Zobacz foto z całej imprezy.