W poniedziałek 27 grudnia o godzinie 17.00 odbędzie się II edycja Raciborskiego Konkursu Moczki i Kutii. Jednocześnie organizatorzy informują, iż w tym roku w raciborskich lokalach gastronomicznych po raz pierwszy skosztować będzie można "Śląskiej Moczki".Konkurs ma charakter otwarty i jest przeznaczony dla wszystkich miłośników powyższych potraw świątecznych – także osób i restauratorów spoza Raciborza! Patronat honorowy nad konkursem objął w tym roku Prezydent Miasta Racibórz Mirosław Lenk
W jury konkursu zasiądą szefowie raciborskich lokali i firm gastronomicznych: m.in. Tomasz Czerwiński (Hotel Polonia), Tomasz Latoń (kawiarnia Poza Czasem), Bartosz Adamski (firma Mam Cathering) oraz Dawid
Wacławczyk (pomysłodawca konkursu, Przystanek Kulturalny Koniec Świata) oraz Państwo Hanna i Piotr Klimowie (Śląski Uniwersytet Trzeciego Wieku), a także przedstawiciele UM Racibórz oraz KGW z terenu powiatu
raciborskiego.
Jednocześnie organizatorzy informują, iż w tym roku w raciborskich lokalach gastronomicznych po raz pierwszy skosztować będzie można "Śląskiej Moczki".
Porozumienie mające na celu promocję Raciborza na turystyczno – kulinarnej mapie Polski zakłada, iż Śląska Moczka będzie w nich obecna od 25 grudnia 2010 do 06 stycznia 2011, czyli od Świąt Bożego Narodzenia do święta Trzech Króli. We wszystkich lokalach moczka będzie kosztować 6 złotych. Dodatkowo moczkę i kutię zamawiać można już przed świętami w firmie Mam Cathering.
Porozumienie zawarte zostało przez Hotel Polonia, kawiarnię Poza Czasem i Przystanek Kulturalny KONIEC ŚWIATA. Właściciele w/w lokali maja nadzieję, że w przyszłym roku obecność moczki w swoim świątecznym menu stanie sie ambicją wszystkich raciborskich lokali gastronomicznych!
W czasie obrad jury, niecodzienne kolędy zaprezentują raciborscy muzycy: Bogdan Bartnicki, Sebastian Dapa, Sebastian Mielnik i Jan Kucznierz; a także grupa kolędnicza pod dowództwem Anny Jegerskiej i Grażyny Tabor.