W Alpach Południowych Nowej Zelandii żyje wyjątkowy ptak. Jest to papuga Kea, czyli Nestor notabilis.
Kea, czyli Nestor notabilis, jest dużą i niezwykle inteligentną papugą, która zamieszkuje wysokie góry, jako jedyna z rzędu papugowatych. Można ją spotkać na parkingach, miejscach piknikowych, wszędzie tam, gdzie pojawiają się ludzie. Wolna i odważna jak na góralkę przystało, zagląda do toreb, plecaków z ciekawości i… w poszukiwaniu smakołyków. Czasem wyraźnie zdaje się zachęcać do zabawy, wędrując z przekrzywioną głową krok w krok za człowiekiem. Kea – Nestor notabilis wiele lat temu została wybrana na patronkę polskiej firmy Nestor – producenta pokarmów dla małych zwierząt domowych, specjalizującego się w kolbach ziarnowych dla ptaków i gryzoni. Dziś z perspektywy prawie 25-lat istnienia Nestora można by rzec, że nie stało się to przypadkowo.
Nazwa Nestor, przywodząca na myśl sędziwego wodza wojny trojańskiej, kojarzona jest od czasów Homera z nabytą z wiekiem życiową mądrością. Firma Nestor – najstarszy polski producent kolb ziarnowych – łączy siłę wieloletniego doświadczenia i tradycyjnych metod piekarniczych z nowoczesnymi technologiami, pozwalającymi np. chronić swoje wyroby przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi, dzięki pakowaniu w specjalną folię.
Notabilis – z łaciny godną uwagi i odznaczającą się – jest nowozelandzka kea, jedyna na świecie papuga zamieszkująca wysokie góry. Notabilis – z łaciny znakomitą – jest polska kolba Nestora, stworzona wyłącznie z ziaren zbóż, specjalnie dobranych dla danego gatunku zwierzaka, zmieszanych z przysmakami: owocami, orzechami, warzywami, miodem prosto z ula, potem zlepionymi zwykłym ciastem z pszennej mąki i w końcu zapieczonymi w chlebowym piecu. Bez konserwantów, bez dodatków zapachowych, jajek w proszku, sztucznych spoiw.
Nowozelandzki Nestor jest odważny. Polski Nestor nie waha się, gdy szuka nowych rozwiązań, przede wszystkim by połączyć to, co czasem, również w diecie ludzi, wydaje się wręcz niemożliwe, czyli jak jednocześnie jeść zdrowo i smacznie. Naukowe teoretyczne opracowania specjalistów do spraw żywienia to jedno, a praktyczne doświadczenie ludzi, zajmujących się na co dzień zwierzętami, i co ważniejsze kochających je, to drugie. Lata pracy nauczyły polskiego Nestora godzić oba stanowiska.
Papuga z nowozelandzkich Alp jest ciekawska. Polska firma Nestor zawsze z wyjątkowym zainteresowaniem sięga po składniki nietuzinkowe, jak amatantus – zwany złotem Indian prekolumbijskich, czy topinambur – od dawna goszczący w nestorowych produktach dla zwierząt – który zaczyna dopiero od niedawna docierać na stoły ludzi, powoli pojawiając się nie tylko w ofercie sklepów ze zdrową żywnością . Polski Nestor wita zwierzaki w podróży niekoniecznie do Nowej Zelandii, ale na tropie kulinarnej przygody, prowadzącej do długiego i zdrowego życia.
/Artykuł sponsorowany/
/Artykuł sponsorowany/
——————————————————————————
Polecamy również:
Co kleszcze mogą zrobić Tobie i Twojemu pupilowi?
Żadna szczepionka nie uchroni naszych zwierząt przed wszystkimi przenoszonymi przez nie chorobami.
Kot po kastracji: nie je bez końca!
Po kastracji u kota spada poziom hormonów, a także maleją potrzeby energetyczne związane z włóczeniem się, automatycznie zmniejszają się potrzeby energetyczne. W efekcie kot zaczyna tyć. Jak temu zaradzić?
Czy masz wpływ na to, jak bystre będzie Twoje szczenię?
Każdy nowy właściciel szczenięcia chce zapewnić swojemu pupilowi możliwie jak najlepszy start.