Babcia gotuje najlepiej na świecie. To wie każde dziecko. Przekonały się o tym także dzieci z gminy Krzyżanowice na wakacyjnych zajęciach kulinarnych.
Pod okiem doświadczonych gospodyń z KGW z Owsiszcz i Tworkowa przygotowały śląski obiad – nudelzupę i karminadle. 2 lipca w tworkowskim Centrum Kultury w ramach projektu "Smaki Pogranicza Morawskich Wrót" miało miejsce spotkanie kulinarne pod hasłem "Wakacyjna Kuchnia Babci", integrujące starsze i najmłodsze pokolenie. Dzieci doskonale potrafią pomagać w kuchni. Przy tym wspaniale się bawią i uczą. Ogromną frajdę sprawiło wszystkim robienie nudli, obieranie warzyw i formowanie mielonego mięsa w "zgrabne" karminadle. Kiedy cały obiad był gotowy dzieci ze smakiem spałaszowały dania, które pomagały przygotować.
Tekst i zdjęcia: Urząd Gminy Krzyżanowice
publ. /ps/