Pierwsze miejsce dla cytrynowej babki dzieci z Przedszkola w Nędzy w Ogólnopolskim Wielkanocnym Konkursie Kulinarnym zorganizowanym przez Przedszkole Król Maciuś I z Lublina.
– Dzieci zajęcia kulinarne w przedszkolu uwielbiają! I to właśnie radość ze wspólnego przygotowywania jedzenia jest najważniejsza. Ale też zawsze staramy się przy okazji przekonywać maluchy do zdrowego odżywiania – relacjonuje nauczycielka Teresa Augustyn.
Podczas takich działań dzieci mogą samodzielnie kroić, smarować, ubijać, mieszać, itp. Daje im to wiele radości i satysfakcji. Poprzez kulinarną zabawę zdobywają nowe doświadczenia, odkrywają ciekawe smaki, mają możliwość samodzielnie i w sposób twórczy przygotowywać różne potrawy, a potem je smakować i zjeść.
Jeszcze w marcu dzieci z grupy Puchatki wraz z wychowawczynią Teresą Augustyn wzięły udział w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym, którego tematem przewodnim było upieczenie wielkanocnej babki i przesłanie fotorelacji z wykonanych prac. Dzieciaki w profesjonalnych czapkach kucharskich i fartuszkach miały okazję zamienić się w prawdziwych szefów kuchni.
Dzieci pod okiem przedszkolnej kucharki upiekły fantastyczną cytrynową „Babkę Puchatkową”. Wszystkie etapy pracy zostały sfotografowane i opisane, a wychowawczyni przygotowała ciekawą prezentację.
Wypiek zdobył I miejsce w Ogólnopolskim Wielkanocnym Konkursie Kulinarnym zorganizowanym przez Przedszkole Król Maciuś I z Lublina.
Przedszkole zdradza przepis na zwycięską babkę:
Najpierw rozbijamy 4 jajka i oddzielamy żółtka od białka.
Na sztywną pianę białka ubijamy i na koniec je do masy damy.
Margarynę, cukier puder i cukier waniliowy mikserem ucieramy,
potem do tego 4 żółtka wkładamy.
Mąkę tortową z ziemniaczaną mieszamy
i do masy powoli dokładamy.
I już prawie gotowe chłopcy i dziewczyny!
Jeszcze tylko wlewamy sok z jednej cytryny.
Pod koniec dodajemy proszku do pieczenia 1 łyżeczkę
i mieszamy jeszcze troszeczkę.
Jeszcze tylko białkowa piana
i z pewnością babka będzie udana!
Formę do ciasta margaryną smarujemy
i tartą bułką obsypujemy.
Gotową masę do formy wlewamy
i aż godzinę na babkę czekamy.
W temperaturze 180°C babkę pieczemy,
potem ostrożnie z piekarnika wyjmujemy.
Aż ostygnie spokojnie czekamy
i teraz już tylko ozdabiamy.
A żeby była kolorowa,
to dekorujemy i już gotowa!
A przepis na lukier jest wyjątkowy:
szklanka cukru pudru i sok cytrynowy.
Polewą babkę oblewamy i posypką ozdabiamy.
A że dla misia to chatka,
to nie może w niej zabraknąć Puchatka.
Okna drzwi i kwiatki
-taką „Chatkę Puchatka” zrobiły 5-latki.
oprac./A/
fot. Przedszkole w Nędzy
Tesz hcem hodzic do tego pszedszkola bo tam takie fajniste babki pieczom.