8 listopada po raz drugi w Zespole Szkół Technicznych w Wodzisławiu odbył się Dzień Zdrowego Śniadania.
Po raz pierwszy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania został zainicjowany w roku 2007 przez komisarza Unii Europejskiej ds. zdrowia Markosa Kyprianou. Jego pomysł przyjął się szybko w krajach Unii Europejskiej, ponieważ zaobserwowano w nich zastraszające tempo wzrostu liczby dzieci z otyłością oraz chorobami zawiązanymi z nieprawidłowym odżywianiem, jak np. nadciśnienie, cukrzyca, nowotwory, próchnica, osteoporoza itp.
W ZST pomysł na dzień zdrowego śniadania zrodził się w roku ubiegłym, a ponieważ cieszył się dużym zainteresowaniem wśród uczniów i nauczycieli, postanowiono uznać tę imprezę za cykliczną. Celem tego dnia jest promocja zdrowego żywienia wśród młodzieży oraz zachęcanie ich do samodzielnego tworzenia i wymyślania swoich posiłków tak, aby były one jednocześnie smaczne i zdrowe.
W tym dniu uczniowie szkoły mogli samodzielnie przygotować zdrowy posiłek tak, aby ich dieta była bogata we wszystkie substancje potrzebne do prawidłowego funkcjonowania młodego organizmu. Uczniowie w tym dniu mogli degustować:
– soki naturalnie wyciskane: jabłko-marchew, pomarańcza-ananas, koktajl bananowy
– kanapki z pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką, papryką
– kanapki z humusem z kiełkami nasion
– koreczki owocowe: banan, winogrona, melon, ananas
oraz przetwory samodzielnie wykonane przez nauczycieli i pracowników szkoły, np. dżemy, pikle, kompoty, soki itp.
Szkoła dziękuje wszystkim za udział, a szczególne podziękowania kieruje Łukaszowi Sośnie (kl. IVa) i Danielowi Rogozie (kl. IVa), uczennicom klasy ILO, IIILO oraz IIIa TB oraz pani Lidce Ptak, Katarzynie Adamiak oraz pozostałym osobom, które wspomogły akcję. Produkty spożywcze ufundowała Radzie Rodziców.
fot. ZST w Wodzisławiu Śląskim
oprac. /kc/