Fototechnicy i gastronomowie z rydułtowskiego technikum wyjechali na dwutygodniowe praktyki do Rimini we Włoszech.
Uczennice technikum, Agata, Julia i Maria, pracowały w studiu fotograficznym specjalizującym się w wykonywaniu zdjęć do dokumentów urzędowych. Kasia rozwijała swoje umiejętności zawodowe współtworząc kampanie reklamowe znanych włoskich marek modowych i kosmetycznych. Ania i Kinga w miejscowości Igea Marina poznawały tajniki fotografii produktowej pod okiem profesora jednej ze szkół artystycznych. Miejscem pracy dwójki innych fototechniczek było nie tylko studio fotograficzne, ale także tor wyścigowy Misano World Circuit w Misano Adriatico pod Rimini. Typ fotografii sportowej, którą wykonywały Weronika i Patrycja wymagał od nich refleksu i spostrzegawczości.
Rydułtowscy gastronomowie praktykowali w lokalnych restauracjach, bistrach, tawernach i pizzeriach. Tajniki kuchni śródziemnomorskiej zgłębiali Justyna, Marta, Natalia i Dawid, przygotowując mule, krewetki, kraby, małże i ryby. Jak zrobić tradycyjny włoski makaron wiedzą już Natalia i Dennis. Stażyści poznali składniki nadające charakterystyczny i niepowtarzalny smak włoskim daniom oraz sposób ich przyrządzania. W nadmorskich kurortach dużą popularnością cieszą się także dania serwowane w restauracjach sieciowych, oferujących szybkie i sycące przekąski. W „America Graffiti” pracowali Laura i Jakub.
Wyjazd odbył się dzięki udziałowi szkoły w projekcie „Europejski start w zawodową przyszłość” w ramach programu „Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”, realizowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
/Powiat Wodzisławski oprac. c/