W górę poszły wszystkie analizowane kategorie produktów. Najbardziej podrożały artykuły tłuszczowe, na drugim miejscu znalazły się produkty sypkie.
W marcu codzienne zakupy były droższe o ponad 15% w porównaniu z analogicznym okresem w 2021 r. Do obliczenia skorzystano z bazy ponad 32,4 tys. cen detalicznych, a badaniem objęto wszystkie dyskonty, hipermarkety, supermarkety, sieci convenience i cash&carry.
Według ekspertów rządowe tarcze antyinflacyjne słabo działają w kwestii cen. Wojna pogorszyła sytuację, jednak przyczyn należy szukać przede wszystkim we wzrostach cen wszystkich surowców i towarów na światowych giełdach.
W marcu w sklepach w porównaniu do cen sprzed roku najbardziej podrożały produkty tłuszczowe – o 53,8%. Cena samego oleju podskoczyła o 68,6%. Na drugim miejscu znajdują się produkty sypkie, które podrożały o 24,8%. Trzecią pozycję w zestawieniu zajmuje mięso, które jest droższe o 22,1%. Na kolejnych miejscach w rankingu znajdują się takie kategorie, jak inne artykuły – 21,3%, warzywa – 20,5% i owoce – 12,3%.