W ujęciu rocznym wartość koszyka zakupowego całościowo zwiększyła się o 6,21% – z 227,30 zł w kwietniu 2021 r. do 241,42 zł w kwietniu 2022 r.
Średnie ceny podstawowych produktów spożywczych wzrosły w kwietniu o 6,2% w porównaniu do ubiegłego roku. Największe wzrosty w ujęciu rocznym wciąż notują produkty tłuszczowe (51%). Znacząco podrożał również nabiał (10%), mięso, wędliny i ryby (6%) oraz używki i piwo (15%).
Badanie przeprowadzone w kwietniu wykazało średnią cenę koszyka na poziomie 241,42 zł. To wzrost o 1,49 zł, czyli 0,62% w porównaniu do marca. Ponadto między kwietniem a marcem tego roku odnotowano wzrosty średnich cen koszyków w 9 na 13 analizowanych sieci sprzedaży.
– Według naszych prognoz to właśnie ceny żywności w kolejnych miesiącach będą w dużym stopniu decydować o poziomie inflacji, która niestety nadal będzie rosnąć. Sieci handlowe starają się konkurować cenami, walczą o ich maksymalną obniżkę, prowadząc bardzo aktywną politykę w zakresie negocjacji z producentami. Często im się to udaje – komentuje Patryk Górczyński.