153,5 mln ton żywności marnuje się co roku w UE

marnowanie jedzenia zywnosc
Fot. freepik.com

89,8 mln ton marnowanej żywności generowanych jest podczas etapu produkcji, natomiast 32,5 mln ton – w gospodarstwach domowych.

Marnowanie żywności na całym świecie odpowiada za 8-10% wszystkich generowanych przez człowieka emisji gazów cieplarnianych i kosztuje świat ponad 1 bln dolarów rocznie. Organizacje pozarządowe wskazują, że gdyby marnotrawstwo żywności było państwem, byłoby trzecim co do wielkości emitentem gazów cieplarnianych na świecie, a powierzchnia wykorzystywana na całym świecie do uprawy zmarnowanej żywności jest większa niż obszar Indii i Kanady razem wziętych.

- reklama -

Na terenie Unii Europejskiej marnowanych jest 153,5 mln ton żywności, natomiast w 2021 r. UE importowała prawie 138 mln ton produktów rolnych. Szacuje się, że 89,8 mln ton marnowanej żywności generowanych jest podczas etapu produkcji, 32,5 mln ton generowanych jest w gospodarstwach domowych, a sprzedaż hurtowa i detaliczna odpowiada za 5,3 mln ton zmarnowanej żywności.

przycisk-plusy

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj