Z zebranych plonów powstają przetwory i zdrowe posiłki, a świeże zioła dodane do wody z cytryną tworzą orzeźwiający napój.
Raciborskie przedszkolaki zakończyły swoje pierwsze zbiory w ramach konkursu „Z pamiętnika małego ogrodnika”. W warzywnikach, które założyły, zasiały różnorodne warzywa i zioła. Część plonów już dojrzała i trafiła do przedszkolnych posiłków, wzbogacając je o świeże składniki.
W przedszkolnych ogródkach można znaleźć takie warzywa jak ogórki, pomidory, paprykę, cukinię, cebulę, rzodkiewkę, dynię, koper i fasolę. Są też zioła, takie jak mięta, rozmaryn i bazylia, a także owoce, w tym maliny i truskawki. Z zebranych plonów powstają przetwory i zdrowe posiłki, a świeże zioła dodane do wody z cytryną tworzą orzeźwiający napój, idealny na letnie dni.
Pielęgnowanie warzywników to nie tylko dobra zabawa, ale także edukacja, a styczność z ogrodnictwem może w dzieciach zaszczepić pasję do uprawy roślin na całe życie.
Konkurs „Z pamiętnika małego ogrodnika” jest organizowany we współpracy z Arboretum Bramy Morawskiej i Raciborskim Centrum Recyklingu R3.
fot. UM Racibórz
oprac. /kp/
Rynek pracy, edukacja, depopulacja