Uczniowie m.in. przygotowywali postny obiad: żur i śledzie z ziemniakami, tworzyli też palmy wielkanocne i malowali jajka.
W ramach projektu „Tradycje ze smakiem” uczniowie z Nędzy i partnerskich Velkich Hostic opowiedzieli sobie o kultywowanych w rodzinach tradycjach wielkanocnych. Było to już kolejne spotkanie polskiej i czeskiej młodzieży współfinansowane z Funduszu Mikroprojektów Euroregionu Silesia.
Uczniowie m.in. przygotowywali postny obiad: żur i śledzie z ziemniakami. – Nie dla każdego była to uczta kulinarna, ale obiad ten miał wprowadzić uczniów w tradycje kulinarne Wielkiego Postu – relacjonuje nauczycielka ze szkoły w Nędzy, Bernadeta Oleszowska. Młodzież tworzyła też palmy wielkanocne. Zadaniem każdej grupy było również omówienie jej symboliki. Następnym punktem programu była gra terenowa, w czasie której uczniowie poznawali starodawne zwyczaje związane ze świętami wielkanocnymi w Polsce. Potem młodzież, już w szkole, odbyły się warsztaty malowania jaj. Następnego dnia uczniowie przygotowywali koszyczki ze święconką i wspólnie zjedli wielkanocne śniadanie. – Było to zwieńczenie dwudniowych prac uczniów w projekcie. Przy wspólnym stole dalsze rozmowy toczyły się wokół tematu świąt i wszelkich tradycji świeckich i religijnych z nimi związanych – mówi Bernadeta Oleszowska.
fot. UG Nędza
oprac. /kp/