Co czwarty Polak przyznał, że zdarza mu się wyrzucać potrawy, ponieważ przygotował ich zbyt dużo, a co piąty jako powód wskazywał nieprzemyślane zakupy.
Jeszcze przed gwałtownym wzrostem cen żywności przeciętna czteroosobowa polska rodzina wyrzucała do śmietnika produkty warte nawet 2,5 tys. zł rocznie. Teraz kwota ta będzie coraz wyższa. Ponadto każdego roku ok. 1/3 całej wyprodukowanej żywności na świecie, czyli 1,3 mld t pożywienia o wartości około 1 bln dolarów, marnuje się w domach lub sklepach albo psuje się z powodu złego transportu. Natomiast w Polsce każdego roku na śmietnik trafia prawie 5 mln t jedzenia, czyli średnio 150 kg w każdej sekundzie.
Badania prowadzone w ramach „Programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności” pokazały, że Polacy najczęściej wyrzucają jedzenie z powodu jego zepsucia albo przeoczenia terminu ważności. Jednak więcej niż co czwarty konsument przyznał, że zdarza mu się wyrzucać potrawy, ponieważ przygotował ich zbyt dużo, a co piąty jako powód wskazywał nieprzemyślane zakupy. Ponad 10% respondentów przyznało się także do wyrzucania produktów żywnościowych z powodu braku pomysłu na to, jak je wykorzystać.