4 lutego w CKZiU nr 1 w Raciborzu odbył się szkolny konkurs kulinarny „Walentynkowe Inspiracje”. Wzięło w nim udział 12 zespołów. Każda drużyna miała za zadanie wykonać danie zasadnicze i deser.
Potrawy były oceniane przez szefów kuchni raciborskich restauracji. Konkurencja wśród młodzieży była bardzo duża. Do drugiego etapu przeszły trzy zespoły, które w profesjonalnej kuchni Hotelu Racibor przygotowywały deser walentynkowy.
Jury przyznało:
I miejsce – Aleksandra Buczyńska i Dorota Przewosnik
Danie zasadnicze – Piersi z kaczki nadziewane suszonymi śliwkami i morelami z pęczotto
Deser malinowo- czekoladowy
II miejsce – Wioleta Sładek i Mikołaj Nowicki
Danie zasadnicze -Gicz jagnięca na topinamburze, puree dyniowo- batatowe,
sos pomarańczowo – daktylowy i sosem pomarańczowo- imbirowym
Deser -Wiśniowa fantazja z kozim serem
III miejsce – Zuzanna Rychlik i Denis Heinrich
Danie zasadnicze – Grillowana polędwiczka wieprzowa gotowana metodą sous – vide na sosie borowikowym w towarzystwie serduszek faszerowanych szpinakiem.
Deser – „Dama Kier”
Nagrody ufundowały restauracje: CasaGrande, Zajazd Biskupi, Hotel Racibor, Braxton.
Pozostały zespoły, które brały udział w konkursie:
Dominik Wierzbowski i Tomasz Jaworski
Patryk Dworak i Sebastian Pawlik
Wiktoria Mikołajek i Karolina Skupik
Maciej Ekiert i Oliwier Bobrzik
Agata Knopek i Maria Gembalczyk
Kamil Miszczak i Jakub Bral
Anna Banowska i Sabina Koloska
Zuzanna Pytlik i Kamil Larisz
Michał Keler i Mateusz Ciupek
publ./ic/