Walentynkowe inspiracje w CKZiU Nr 1

4 lutego w CKZiU nr 1 w Raciborzu odbył się szkolny konkurs kulinarny „Walentynkowe Inspiracje”. Wzięło w nim udział 12 zespołów. Każda drużyna miała za zadanie wykonać danie zasadnicze i deser.

Potrawy były oceniane przez szefów kuchni raciborskich restauracji. Konkurencja wśród młodzieży była bardzo duża. Do drugiego etapu przeszły trzy zespoły, które w profesjonalnej kuchni Hotelu Racibor przygotowywały deser walentynkowy.

- reklama -

Jury przyznało:
I miejsce – Aleksandra Buczyńska i Dorota Przewosnik
Danie zasadnicze – Piersi z kaczki nadziewane suszonymi śliwkami i morelami z pęczotto
Deser malinowo- czekoladowy
II miejsce – Wioleta Sładek i Mikołaj Nowicki
Danie zasadnicze -Gicz jagnięca na topinamburze, puree dyniowo- batatowe,
sos pomarańczowo – daktylowy i sosem pomarańczowo- imbirowym
Deser -Wiśniowa fantazja z kozim serem
III miejsce – Zuzanna Rychlik i Denis Heinrich
Danie zasadnicze – Grillowana polędwiczka wieprzowa gotowana metodą sous – vide na sosie borowikowym w towarzystwie serduszek faszerowanych szpinakiem.
Deser – „Dama Kier”

Nagrody ufundowały restauracje:  CasaGrande, Zajazd Biskupi, Hotel Racibor, Braxton.

Pozostały zespoły, które brały udział w konkursie:

Dominik Wierzbowski  i Tomasz Jaworski
Patryk Dworak  i Sebastian Pawlik
Wiktoria Mikołajek  i Karolina Skupik
Maciej Ekiert i Oliwier Bobrzik
Agata Knopek i Maria Gembalczyk
Kamil Miszczak i  Jakub Bral
Anna Banowska i Sabina Koloska
Zuzanna Pytlik i Kamil Larisz
Michał Keler i Mateusz Ciupek

publ./ic/

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj