Powiat promuje produkty żywnościowe

9 maja odbyło się pierwsze spotkanie producentów żywności z terenu powiatu raciborskiego z przedstawicielami Powiatu Raciborskiego, którego celem było wypracowanie wspólnej strategii promocyjnej lokalnych produktów żywnościowych.Od wielu lat Powiat Raciborski i samorządy gmin podejmują wspólne działania promocyjne Ziemi Raciborskiej zarówno w kraju jak i za granicą. Dotychczas jednak ich celem było promowanie przede wszystkim walorów turystycznych regionu. Celowym wydaje się rozszerzenie promocji powiatu raciborskiego o lokalne produkty żywnościowe.

Podczas spotkania przedstawiciele Powiatu Raciborskiego zaprezentowali listę propozycji wsparcia promocyjnego poszczególnych produktów żywnościowych w ramach obecnych możliwości Powiatu. Wśród zaprezentowanych propozycji znalazły się m.in. możliwość promowania produktów żywnościowych podczas targów turystycznych, wykorzystanie strony internetowej Powiatu do promocji produktów czy prezentacja oferty producentów żywności podczas imprez organizowanych przez Powiat.

Ponadto spotkanie było okazją do wywiązania się burzliwej dyskusji o potrzebach, oczekiwaniach i pomysłach poszczególnych podmiotów, która świadczy o istniejącej potrzebie zawiązania współpracy w tym zakresie. Rozmowy stworzyły możliwość poszerzenia punktu widzenia zarówno potentatów, takich jak ZPC Mieszko SA czy Browar Racibórz, jak i mniejszych producentów reprezentowanych np. przez wytwórców miodu, co stwarza możliwości wspólnych przedsięwzięć promocyjnych.

Uczestnicy spotkania wyrazili chęć podjęcia współpracy w ramach już zaproponowanych jak i nowo wypracowanych działań. W najbliższym czasie planowane jest kolejne spotkanie, podczas którego omówione zostaną konkretne działania promujące produkty żywnościowe z Raciborszczyzny.

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj