Durszlaki rozdane – Śląskie Smaki Racibórz 2008

III Festiwal Śląskie Smaki Racibórz 2008 już za nami.

- reklama -

 Materiał opublikowany na zlecenie starostwa.

 

O godz. 13.00 rozpoczęły się zmagania kucharzy w dwóch kategoriach: amatorów i profesjonalistów. Laureatom trzech pierwszych miejsc (w obu kategoriach) przyznano odpowiednio: Złoty, Srebrny i Brązowy Durszlak oraz Tytułu "Eksperta Śląskich Smaków 2008".

Oto wyniki:
Amatorzy:
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Ornontowice (szpajza wiśniowa, rosół z perliczki, perliczka duszona z pasztecikami, kalarepą, kalafiorami i sałatą);
II miejsce – Radio 90FM (bita śmietana z truskawkami, żurek śląski z koperkiem, karminadel z niespodzianką, z kalarepą na gęsto i młodą kapustą ze skwarkami);
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Udórz (karp oblany masłem, zalewajka, jaskółcze gniazda).

Nagrodę specjalną dla najlepszej drużyny z powiatu raciborskiego otrzymały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Tworkowa.

Profesjonaliści:
I miejsce – Zespół Szkół Ekonomicznych im. O. Langego w Wodzisławiu Śląskim (pasztet z królika z sosem śliwkowym z żurawiną),
II miejsce – Ośrodek Wypoczynkowo-Rekreacyjny SILESIA z Międzybrodzia Bialskiego (babka z tarcizny, śląska polewka, królik w śmietanie)
III miejsce – WAKO Zabrze (kołocz z posypką, zupa z porów wigilijna z grzankami, polędwica szpikowana, czarne kluski, sałatka z selera polewanego zarumienionym masłem).

Polska Akademia Sztuki Kulinarnej przyznała nagrodę specjalną – puchar za pielęgnowanie tradycji śląskich – otrzymała ją Restauracja Hotelu Polonia w Raciborzu.

zobacz wideo

Redakcja zastrzega sobie możliwość moderowania komentarzy pod tym artykułem. Komentarze o obraźliwej /i/lub niemerytorycznej treści będą usuwane. 

 

/SaM, MaK, Bsp/

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj