III Festiwal Śląskie Smaki Racibórz 2008 już za nami.
Materiał opublikowany na zlecenie starostwa.
O godz. 13.00 rozpoczęły się zmagania kucharzy w dwóch kategoriach: amatorów i profesjonalistów. Laureatom trzech pierwszych miejsc (w obu kategoriach) przyznano odpowiednio: Złoty, Srebrny i Brązowy Durszlak oraz Tytułu "Eksperta Śląskich Smaków 2008".
Oto wyniki:
Amatorzy:
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Ornontowice (szpajza wiśniowa, rosół z perliczki, perliczka duszona z pasztecikami, kalarepą, kalafiorami i sałatą);
II miejsce – Radio 90FM (bita śmietana z truskawkami, żurek śląski z koperkiem, karminadel z niespodzianką, z kalarepą na gęsto i młodą kapustą ze skwarkami);
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Udórz (karp oblany masłem, zalewajka, jaskółcze gniazda).
Nagrodę specjalną dla najlepszej drużyny z powiatu raciborskiego otrzymały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Tworkowa.
Profesjonaliści:
I miejsce – Zespół Szkół Ekonomicznych im. O. Langego w Wodzisławiu Śląskim (pasztet z królika z sosem śliwkowym z żurawiną),
II miejsce – Ośrodek Wypoczynkowo-Rekreacyjny SILESIA z Międzybrodzia Bialskiego (babka z tarcizny, śląska polewka, królik w śmietanie)
III miejsce – WAKO Zabrze (kołocz z posypką, zupa z porów wigilijna z grzankami, polędwica szpikowana, czarne kluski, sałatka z selera polewanego zarumienionym masłem).
Polska Akademia Sztuki Kulinarnej przyznała nagrodę specjalną – puchar za pielęgnowanie tradycji śląskich – otrzymała ją Restauracja Hotelu Polonia w Raciborzu.
Redakcja zastrzega sobie możliwość moderowania komentarzy pod tym artykułem. Komentarze o obraźliwej /i/lub niemerytorycznej treści będą usuwane.
/SaM, MaK, Bsp/