W niedzielę, 27 grudnia o godzinie 17.00 na Przystanku Kulturalnym "Koniec Świata" odbędzie się Pierwszy Raciborski Konkurs Moczki i Kutii. Jednym z członków jurry będzie radny, Piotr Klima – miłośnik śląskiej kuchni.
Aby wziąść udział w konkursie wystarczy przynieść litr moczki lub kutii 17 grudnia o godzinie 16.00 do pubu. Konkurs jest otwarty zarówno dla amatorów jak i profesjonalnych kucharzy. W tym roku będzie to impreza głównie zabawowa, niejaki rekonesans zapotrzebowania na taki konkurs i gotowość Raciborzan do świątecznej zabawy. W przyszłym roku będzie organizowany wspólnie z Hotelem Polonia, a może dzięki pomocy władz Raciborza – stanie się imprezą o randzie regionalnej. Konkurs moczki odbywać się będzie równolegle do Wieczoru Kolędowania w pubie "Koniec Świata". Będą śpiewniki, swoje uczestnictwo zapowiedziało już kilkunastu raciborskich muzyków.
Regulamin I Raciborskiego Konkursu Moczki i Kutii:
1. Organizatorem „I Raciborskiego Konkursu Moczki i Kutii” jest „Przystanek Kulturalny – "Koniec Świata”, działający w Raciborzu przy ulicy Karola Miarki 3a.
2. Celem konkursu jest:
a) promocja dwóch typowych dla raciborszczyzny potraw bożonarodzeniowych: moczki – gotowanej w domach o tradycji i historii śląskiej oraz kutii – gotowanej przez mieszkańców ziemi raciborskiej, pochodzących z kresów wschodnich
b) ukazanie bogactwa tkwiącego w różnorodności kulinarnej i kulturowej mieszkańców ziemi raciborskiej
c) ukazanie światu talentu raciborskich kucharek, kucharzy i amatorów kuchni świątecznej
d) integracja międzypokoleniowa i międzykulturowa mieszkańców raciborszczyzny, poprzez wesołe współzawodnictwo i uczestnictwo w dobrej zabawie świątecznej
3. W konkursie biorą udział produkty (moczka i kutia), które zgłaszać mogą zarówno osoby prywatne, jak i duety kucharskie, rodziny oraz firmy gastronomiczne (cukiernie, restauracje, hotele etc.) z terenów województwa śląskiego i opolskiego.
4. Warunkiem przystąpienia do konkursu jest dostarczenie do siedziby organizatora litrowego słoika moczki bądź kutii w dniu 27 grudnia o godzinie 16.00. Słoik powinien być podpisany w sposób czytelny i trwały (naklejka, napis markerem wodoodpornym itp.)
5. Anonimowej oceny kolejnych produktów dokona 6 osobowe jury w dniu 27 grudnia o godzinie 17.00 (podczas wieczoru kolędowego). Rozstrzygnięcie konkursu i odszyfrowanie zwycięzców.
/p/
Dla raciborszczyzny typowa jest moczka . Kutia to jakies niewiadomoco zza Buga . I nie ma z raciborska tradycja nic a nic wspólnego . Wesolych Swiat
Niezły pomysł>
Catering za szklanke 200g moczki liczy 7.50.
Spoko
Przyniosę
a czy jest przwidziana nagroda dla zwyciescy?????
Jesteś debilem, typowym śląsko niemieckim imbecylem i chamem. Ale już sprawa została zgłoszona do Prezydenta, którego obrażałeś też na tym forum, więc już wkrótce wylecisz ze swojej pracy. Wesołych…
tyle do [b]dp sam sie podpisales i pokazales co potrafisz . Juz narobilem w portki ze strachu w sprawie prezia . Ciekawe z jakiej pracy mam wyleciec ? Chyba jak moja firma splajtuje . heheheheheh . Ja nie jestem niemiecko slaskim imbecylem ja jestem slazakiem bez nalecialosci polskich ot i co; i wiem ze moczka to raciborskie a jakies kutie to rzeczy przywleczone tak jak Coca cola ,Walentynki ,Hallowen czy chlanie wódy na sety z poza regionu . Nic z raciborszczyzna i jej kutura wspólnego nie maja . Zycze mimo wszystko zdrowych swiat przy karpiu i moczce . [/b]
Podzielę się z tobą opłatkiem, życząc spokojnych Swiąt Judaszu.
„przywleczony zza Buga”
Czy wy nawet w świeta musicie sobie ubliżać i wymyślać?Opamiętajcie się i dajcie spokój chociaż na pare dni ze złosliwościami, Zza Buga czy zza odry, jakieto ma znaczenie?jak nie umiecie nic pozytywnego napisać to nie piszcie w ogole!
UUUUUuuuuuuuu no i znalazł się nawet taki co chce się opłatkiem dzielić a jednocześnie zaznacza że z „tym zza buga.” To wsadź se ten opłatek w tyłek człowieku a nie dziel sie nim, bo nie o to chodzi. Tacyy jak ty, spłaszczają czas świąt do poziomu zabobonu.