
Cztery zespoły zmierzyły się w ścisłym finale konkursu "Europejskie smaki wielkanocne". Zwyciężyli Michał Keler i Mateusz Ciupek z IIb.

Finał konkursu odbył się w poniedziałek w sali bankietowej hotelu Racibor. Przystąpiły do niego cztery dwuosobowe zespoły wyłonione spośród 10 uczestników półfinału. Wcześniej przedmiotem zmagań było danie zasadnicze, teraz uczestnicy przyrządzić musieli przystawkę i deser z wielkanocnym akcentem.

Przypadek sprawił, że w finale znalazło się po jednej drużynie reprezentującej klasę pierwszą, drugą, trzecią i czwartą. Jury konkursu miało trudny wybór, gdyż wszystkie dania prezentowały zbliżony wysoki poziom. Ostatecznie zdecydowano się pierwsze miejsce przyznać zespołowi z klasy drugiej, który urzekł jurorów jajkami z niespodzianką, wykonanymi z własnoręcznie przyrządzonego marcepanu. Przy rozstrzygnięciu brano pod uwagę nie tylko smak potraw, ale i sposób podania, pomysłowość i to, jak młodzi adepci sztuki kulinarnej radzą sobie z pracą w kuchni.

Zwycięzcy oprócz upominków rzeczowych otrzymali w nagrodę bony o wartości 100 zł na kolację w Raciborze. Wiesław Jacheć, szef hotelu, w uznaniu wysokiej klasy finalistów postanowił jednak w ostatniej chwili w podobny sposób uhonorować wszystkich finalistów.
Wyniki:
I miejsce – Michał Keler i Mateusz Ciupek
II miejsce – Małgorzata Lewicka i Izabela Machura
III miejsce – Robert Niewiera i Denis Kowalski
IV miejsce – Aleksandra Żymełka i Aneta Kwaśny
Paweł Strzelczyk
Chciałabym mieć faceta kucharza, który tak gotuje! Oj, chciałabym:)