17 maja do 2000 tysięcy kufli popłynie belgijskie piwo wg receptury zwycięzcy V Śląskiego Konkursu Piw Domowych.
Waldemar Pitala to zwycięzca V Śląskiego Konkursu Piw Domowych, który odbył się w Browarze Rynek w listopadzie ubiegłego roku. Jemu przypadła główna nagroda – uwarzenie ponad 1000 litrów piwa pod okiem uznanego piwowara Marka Krpeć.
Pan Waldemar tworzył swoje piwa dotychczas jedynie w warunkach domowych, w ilościach umożliwiających co najwyżej poczęstowanie znajomych. Już niedługo, bo 17 maja, jego przepis na witbiera będzie mogła ocenić spora grupa miłośników piw domowych. Na dzień ten zaplanowano zakończenie całego procesu i wtedy piwo poleje się do 2000 tysięcy kufli. Chwili tej wyczekują piwosze z całego Śląska, którzy już zapowiedzieli swój przyjazd.
Zanim jednak do tego dojdzie, piwo musi przejść cały żmudny i skomplikowany proces technologiczny. Dla Waldemara Pitali to debiut w produkcji na taką skalę, ale szybko opanował jego tajniki. Produkcja w Browarze Rynek ruszyła 16 kwietnia. Do 400 litrów wody w 55 st. Celsjusza wsypano 115 kg słodu jęczmiennego i pszenicznego. W zależności od rodzaju piwa może być trochę słodu karmelowego lub palonego. Warzone jest piwo belgijskie, stąd użyto płatków owsianych i pszenicznych.
Po zacieraniu półprodukt poddano filtracji. Brzeczkę podgrzano do 100 st. C, by na koniec gotować z chmielem. Po zakończeniu filtracji nastąpiło aromatyzowanie. Zgodnie z recepturą Pitali, użyto w tym celu po 1 kg cienko obranej skórki pomarańczowej i cytrynowej, gorzkich pomarańczy curacao oraz kolendry.
Piwo po chmieleniu przepompowano do tanku fermentacyjnego, gdzie schłodzono do temperatury odpowiedniej dla dobranego szczepu drożdży. Przez tydzień przynajmniej raz dziennie trzeba było dokonywać pomiaru, ile jeszcze zostało ekstraktu. Marek Krpeć wszystko skrzętnie mierzył i zapisywał, by 17 maja do kufli spłynął jak najlepszy witbier.
Racibórz, Rynek 1
tel. 606 900 427, 32 415 84 84
czynny od pn. do sb. od 10.00 do 00.00,
w ndz. od 12.00 do 00.00
Paweł Strzelczyk
————————————————————————
Polecamy również:
Prawdziwe piwo to samo zdrowie!
W Raciborzu trudno o niepasteryzowane i niefiltrowane piwo… Dostać je można w Browarze Rynek.
Browar Rynek: piwo warzone z serca i pasji
Dlaczego warto odwiedzić jedyny w Raciborzu minibrowar? Czym różni się piwo prawdziwe od koncernowego?
Śląscy piwowarzy wybrali w Raciborzu najlepszego witbiera!
Za sprawą Browaru Rynek oraz piwowara Marka Krpecia, Racibórz ponownie zaistniał na "piwnej" mapie Polski. Śląscy piwowarzy domowi zjechali do Raciborza aby oceniać piwa domowej produkcji z gatunków witbier oraz weizenbock.
Piwo dobre również na Wielki Post!
Wynikające z przestrzegania ścisłego postu niedobory organizmu były uzupełniane… piwem!