Wodzionka, żur, siemieniotka, kreple. Kuchnia w muzeum

Wystawa „Kuchnia raciborska” ukazuje zmiany wystroju kuchni, mebli i sprzętów kuchennych od XIX wieku do poł. XX w.

 

- reklama -

 

 

Zwiedzający mogą zobaczyć malowane meble z XIX w., byfyj z pocz. XX w. oraz solidny zestaw mebli kuchennych wykonany przez miejscowego stolarza z poł. XX w. Na wystawie jest bardzo duża ilość narzędzi kuchennych używanych w gospodarstwach domowych. Część wystawy prezentuje tradycyjne narzędzia do wypieku chleba – słomionki do chleba, dzieże, pociosła, łopaty do wsadzania bochenków do pieca. W jednej z części pokazujemy narzędzia do przechowywania i przeróbki mleka m.in. do wyrobu sera – prasy do sera, masła – różne typy masielnic i śmietany – centryfugi. Zwiedzający mogą podziwiać piękne formy do pieczenia ciast – formy do bab, do ciastek, do marcepana itp. Jedna część wystawy poświęcona jest tradycjom piernikarstwa raciborskiego. Przedstawiamy XVIII i XIX- wieczne formy piernikarskie, odlewy gipsowe wykonane z tych form, przepisy na tradycyjne ciasto piernikowe. Wnikliwy odbiorca może zapoznać się z tradycyjnymi recepturami potraw śląskich na wodzionkę, żur, mouczkę, siemieniotkę, kołocz śląski, krupnioki, kreple i wiele innych. Wszystkie prezentowane na wystawie obiekty pochodzą z terenu raciborskiego. Czas trwania wystawy: grudzień-połowa marca 2015.

 

/ps/

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj