Bardzo często przyczyn chorób upatrujemy w czynnikach genetycznych. Okazuje się jednak, że w wielu przypadkach to niezdrowy styl życia, a w tym niewłaściwa dieta mogą być przyczyną naszych dolegliwości.
Coraz więcej Polaków cierpi na choroby dietozależne, czyli takie na których wystąpienie ma wpływ odżywianie. Rozwój i terapia tego typu schorzeń w dużej mierze zależą od tego co i w jakich ilościach jemy. W grupie chorób dietozależnych znajduje się aż około 80 schorzeń. Nieodpowiednia dieta może przyczynić się nie tylko do rozwoju otyłości, ale również nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, cukrzycy, osteoporozy, a także chorób powiązanych z układem nerwowym jak udar mózgu czy choroba Parkinsona. Pod wpływem niewłaściwego odżywiania rozwijają się także choroby nowotworowe, jak np. nowotwór piersi, prostaty, żołądka czy jelita grubego – ostrzega dietetyk Naturhouse. To co jemy ma również wpływ na choroby układu trawiennego, a także niektóre zaburzenia psychiczne, próchnicę zębów czy bezpłodność. Dodatkowo dieta wpływa na samopoczucie, pamięć, koncentrację i kondycję psychiczną.
Co zrobić, aby uchronić się przed chorobami dietozależnymi?
Podstawą profilaktyki, ale również leczenia już istniejących schorzeń, jest zdrowa i dobrze zbilansowana dieta i trwała zmiana nawyków żywieniowych – stwierdza dietetyk Naturhouse w Raciborzu. Co zatem wybierać, a czego unikać aby uniknąć nadwagi i towarzyszących jej chorób?
– Przede wszystkim należy zrezygnować z potraw tłustych oraz smażonych, wszelkich produktów fast food oraz ograniczyć spożycie cukrów prostych i soli w codziennych posiłkach.
– Większość z nas spożywa zdecydowanie za mało warzyw i owoców. Warto szczególnie zadbać o ich odpowiednią ilość, ponieważ stanowią źródło przeciwutleniaczy, błonnika pokarmowego, witamin i mikroelementów, czyli składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
– Do diety wprowadźmy również tzw. zdrowe tłuszcze, czyli produkty bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), jak np. ryby morskie, oliwa, olej rzepakowy, orzechy. NNKT odpowiadają m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz wspomagają działanie systemu immunologicznego.
– Bardzo ważne jest także dostarczanie odpowiedniej ilości błonnika, który wspomoże pracę przewodu pokarmowego, ale również obniży poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz zmniejszy ryzyko nowotworów dolnego odcinka przewodu pokarmowego.
– Produkty zbożowe, które wybieramy, powinny być jak najmniej przetworzone dlatego najlepszym wyborem będą pełnoziarniste kasze i makarony, brązowy ryż czy pieczywo razowe.
– Pamiętajmy również o wypijaniu co najmniej 1,5 litra wody dziennie. Woda pomaga usunąć zbędne składniki przemiany materii, transportuje składniki odżywcze do komórek ciała i wspomaga proces wchłaniania substancji odżywczych.
Do żelaznych zasad zdrowego żywienia zalicza się także regularność posiłków, czyli 3 podstawowe posiłki (śniadanie, obiad i kolacja) i do tego dwie przekąski (II śniadanie i podwieczorek). Warto zwrócić uwagę na różnorodność potraw – im bardziej urozmaicona będzie dieta, tym więcej cennych substancji odżywczych, minerałów i witamin dostarczymy do organizmu.
ul. Solna 21
Racibórz
Godziny otwarcia:
Poniedziałek: 8:00 – 16:00
Wtorek: 10:00 – 18:00
Środa, Czwartek: 11:00 – 19:00
Piątek: 7:00 – 15:00
Nasi dietetycy:
Żaneta Sasor
/artykuł sponsorowany/