W ciągu ostatnich tygodni dzieci z najmłodszej grupy poznawały owoce i warzywa.
Maluszki mogły wszystkimi zmysłami poznać kształt, kolor, smak, zapach i fakturę warzyw, które znały wcześniej tylko pod postacią surówek i zup.
Dzieci z zaciekawieniem nazywały i oglądały sałatę masłową, sałatę lodową, ogórka, paprykę, rzodkiewkę, marchew, ziemniaka, szczypiorek, cebulę, czosnek czy pomidora. Przedszkolaki miały za zadanie poszukać 2 połówki każdego z warzyw z ilustracji.
Atrakcją kolejnych zajęć było robienie bardzo zdrowego i naturalnego soku marchwiowego oraz sok marchwiowo-jabłkowego. Prawie wszystkie dzieci skosztowały tych pyszności.
Celem tych zajęć było nie tylko polisensoryczne poznawanie warzyw i owoców, ale przede wszystkim zmniejszanie niechęci dzieci do ich jedzenia.
opr. B.O.