W menu spotkania znalazły się trzy potrawy kuchni włoskiej: sałatka z tuńczyka z ryżem i warzywami, mini calzone ze szpinakiem, szynką i mozzarellą oraz makaron gnocchi z kurczakiem, pieczarkami i groszkiem.
Beata Czogała – popularna blogerka, podróżniczka, zwyciężczyni wielu kulinarnych konkursów, uczestniczka programu „Ewa gotuje” poprowadziła w Gminnym Centrum Kultury w Nędzy warsztaty kulinarne.
W menu spotkania znalazły się trzy potrawy kuchni włoskiej: sałatka z tuńczyka z ryżem i warzywami, mini calzone ze szpinakiem, szynką i mozzarellą oraz makaron gnocchi z kurczakiem, pieczarkami i groszkiem.
Na warsztatach głównym tematem było ciasto drożdżowe i jego obróbka. Uczestników w szczególności interesował temat wypieku domowego chleba. Dzięki firmie Polskie Młyny uczestnicy warsztatów mogli skosztować świeżo upieczonych chlebów, a na koniec spotkania rozlosowane zostały nagrody – produkty spożywcze i sprzęt kuchenny.
Beata Czogała w Nędzy gościła już drugi raz. Ma trzy pasje: podróże, książki i gotowanie. Zaznacza, że nie jest typem szefa kuchni. Raczej woli przepisy tworzyć i się nimi delektować. Cały czas stara się zdobywać nową wiedzę, a im więcej wie, tym bardziej rośnie jej apetyt na nowe kulinarne odkrycia.
Fot. GCK Nędza
publ. /j/