Uczniowie z Brzeźnicy wzięli udział w projekcie „Od uprawy do potrawy”. Działania dzieci, mające na celu promocję niemarnowania żywności, zostały docenione, a szkoła otrzymała bon o wartości 1000 zł.
Uczniowie szkoły podstawowej w Brzeźnicy pod kierunkiem Pani Agnieszki Kornas-Zuber brali udział w ogólnopolskim projekcie pt.: „Od uprawy do potrawy”. W ramach tego projektu zadaniem szkoły było między innymi stworzenie Szkolnego Klubu Niemarnowania. W Brzeźnicy klub taki zaistniał pod nazwą „Ratownicy Żywności”. Dzieci należące do klubu wykonywały szereg działań mających na celu niemarnowanie żywności, które były dokumentowane i na bieżąco przesyłane do organizatora. Uwieńczeniem działań było stworzenie plakatu promującego działalność Szkolnego Klubu Niemarnowania. Całość starań została doceniona przez jury i nagrodzona. Szkoła zajęła 3 miejsce a nagrodą jest bon o wartości 1000 zł do realizacji w sklepie TESCO oraz zestaw do założenia szkolnego ogródka.
Renata Sala
fot. freepik