Warsztaty kulinarne „ Smacznie, zdrowo i kolorowo” w SP 15

Warsztaty kulinarne SP15
Uczniowie Szkoły Podstawowej wspólnie uczyli się zdrowego odżywania czy zasad zachowania przy stole.

Rozpoczęta 26 listopada 2018 roku druga edycja warsztatów kulinarnych w Szkole Podstawowej nr 15 kierowana była dla klas I – IV i właśnie dobiegła końca.

Warsztaty były zorganizowane przez Teresę Stein, Esterę Kurzydem i Małgorzatę Rostowską. Miały na celu przybliżenie najważniejszych kwestii z zakresu zdrowego żywienia, organizacji i higieny żywienia oraz przestrzeganiem zasad BHP .

- reklama -

,,Kolorowe kanapkowo” to drugie już tego typu zajęcia, które miały na celu wprowadzenie uczniów w świat sztuki kulinarnej i pobudzenie ich wyobraźni.

warsztaty kulinarne w SP 15

3 grudnia 2018 r. odbyły się zajęcia pt: ,,Świąteczne ciasteczkowo”, podczas których uczniowie przygotowali świąteczne wypieki. Ciasteczka zostały przeznaczone na świąteczny kiermasz, który odbył się w szkole 8 grudnia. 10 grudnia celem zajęć było wykonanie sałatki jarzynowej: „Zdrowe sałatkowo”. 17 grudnia odbyły się zajęcia, które przypomniały uczniom dobre maniery. Savoir – vivrze przy stole, czyli kulturalne zachowanie podczas posiłku, nakrywanie do stołu czy składanie serwetek – tego uczyli się najmłodsi z SP 15.

Takie zajęcia umożliwiają uczniom z różnych klas i w różnym wieku wzajemną integrację, uczą też współpracy oraz, co najważniejsze, dzięki nim dzieci nabywają wiedzę i umiejętności niezbędne w życiu codziennym.

/fot. SP 15 oprac. kc/

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj