
Tymoteusz Cieciera podzielił się ze słuchaczami wiedzą teoretyczną i praktyczną na temat kawy. Później przyszła pora na jej degustację.
Miejski Ośrodek Kultury w Krzanowicach zorganizował w Domu Kultury w Borucinie spotkanie na temat „Wszystko, co chcielibyście wiedzieć na temat kawy, ale baliście się zapytać”. Gości przywitał dyrektor ośrodka MOK Krzanowice Marian Wasiczek, przytaczając anegdotę z pobytu we Włoszech oraz podkreślając, że kawa funkcjonuje w naszym życiu na wielu płaszczyznach. Następnie prosił Tymoteusza Ciecierę z Pracowni Kawy Kawowski do rozpoczęcia prezentacji. Moderatorem spotkania była Anna Musioł.
Znawca kawy podzielił się ze słuchaczami wiedzą teoretyczną i praktyczną na temat tego energetycznego napoju. Opowiedział o jego historii, przedstawił bogatą w ciekawostki prezentację. Szczegółowo opowiedział o procesie wypalania ziaren kawy, wspominał o jej wadach i zaletach dla organizmu. Każdy sposób palenia kawy umożliwia wydobycie z ziaren rożnych właściwości. Należy zapamiętać, że im ciemniejsze wypalenie, tym mniejsza zawartość kofeiny, im jaśniejsze wypalenie, tym wyższa kwaskowatość. Posmak goryczy zwiększa się wraz ze stopniem wypalania, a naturalne aromaty zanikają. – Dlatego też zachęcam do wypróbowania wszystkich wariantów, aby wybrać ten jeden, idealny w smaku dla siebie – podsumował Tymoteusz Cieciera.

Następnie przyszła kolej na tzw. cupping, czyli degustację kawy, podczas której Tymoteusz Cieciera z pasją opowiadał o smakach, aromatach i rodzajach jej przyrządzania. Kto miał ochotę, mógł skosztować prawdziwego, intensywnego espresso, cappuccino, americano czy też kaw zaparzanych w alternatywny sposób. – Dość grubo zmieloną kawę wsypujemy do filtra i zalewamy zagotowaną wodą o temperaturze powyżej 80 stopni. Kawę należy zalewać bardzo powoli, należy przemieszać zmieloną kawę tak, by wszystkie drobiny mogły się jednakowo zaparzyć – tłumaczył podczas prezentacji. Jak zapewniali degustatorzy, każdy łyk i każdy rodzaj przyrządzonej kawy smakował znakomicie. Pasjonat zaś podkreślał, że nie tylko dobór kawy, ale i sposób podania, jak i towarzystwo, w którym się nią delektujemy, mają spore znaczenie dla ogólnych doznań. Uczestnicy spotkania dopytywali, jaki rodzaj ekspresu kawy wybrać czy gdzie kupić dobrą kawę.
fot. MOK Krzanowice
oprac. /kp/





![Raciborska biblioteka nagrodziła najlepsze prace oparte na twórczości Juliusza Verne’a [ZDJĘCIA] Raciborska biblioteka nagrodziła najlepsze prace oparte na twórczości Juliusza Verne’a](https://raciborz.com.pl/wp-content/uploads/2025/12/konkurs-plastyczny-Podroze-z-Juliuszem-Verneem.jpg)

![Jak naprawdę wygląda życie na statku? Spotkanie z Miłoszem Szymańskim w raciborskiej bibliotece [ZDJĘCIA] Jak naprawdę wygląda życie na statku? Spotkanie z Miłoszem Szymańskim w raciborskiej bibliotece](https://raciborz.com.pl/wp-content/uploads/2025/11/milosz-szymanski.jpg)
![Raciborzanie współtworzą plan adaptacji miasta do zmian klimatu [ZDJĘCIA]](https://raciborz.com.pl/wp-content/uploads/2025/12/Miejski-Plan-Adaptacji-do-Zmian-Klimatu-dla-Raciborza.jpg)



![Co czyta młodzież po obu stronach granicy? Polsko-czeskie seminarium w raciborskiej bibliotece [ZDJĘCIA]](https://raciborz.com.pl/wp-content/uploads/2025/12/czy-mlodziez-w-czechach-czyta.jpg)
![Czy artysta ma prawo przekraczać granice? Debata na Stacji Młodych [ZDJĘCIA]](https://raciborz.com.pl/wp-content/uploads/2025/11/debata-mlodych-stacja-mlodych.jpg)




![Tomasz Hynek nowym komendantem KPP w Raciborzu [ZDJĘCIA] Tomasz Hynek nowym komendantem KPP w Raciborzu](https://raciborz.com.pl/wp-content/uploads/2025/10/kpp-raciborz-komendant-tomasz-hynek.jpg)


![Raciborzanie uczestniczyli w redyku i wędrowali po Pieninach [ZDJĘCIA] Raciborzanie uczestniczyli w redyku i wędrowali po Pieninach](https://raciborz.com.pl/wp-content/uploads/2025/10/pttk-raciborz-pieniny-2.jpg)







