Kawa tematem spotkania w Borucinie

O kawie w DK Borucin
O kawie w DK Borucin

Tymoteusz Cieciera podzielił się ze słuchaczami wiedzą teoretyczną i praktyczną na temat kawy. Później przyszła pora na jej degustację.

Miejski Ośrodek Kultury w Krzanowicach zorganizował w Domu Kultury w Borucinie spotkanie na temat „Wszystko, co chcielibyście wiedzieć na temat kawy, ale baliście się zapytać”. Gości przywitał dyrektor ośrodka MOK Krzanowice Marian Wasiczek, przytaczając anegdotę z pobytu we Włoszech oraz podkreślając, że kawa funkcjonuje w naszym życiu na wielu płaszczyznach. Następnie prosił Tymoteusza Ciecierę z Pracowni Kawy Kawowski do rozpoczęcia prezentacji. Moderatorem spotkania była Anna Musioł.

- reklama -

Znawca kawy podzielił się ze słuchaczami wiedzą teoretyczną i praktyczną na temat tego energetycznego napoju. Opowiedział o jego historii, przedstawił bogatą w ciekawostki prezentację. Szczegółowo opowiedział o procesie wypalania ziaren kawy, wspominał o jej wadach i zaletach dla organizmu. Każdy sposób palenia kawy umożliwia wydobycie z ziaren rożnych właściwości. Należy zapamiętać, że im ciemniejsze wypalenie, tym mniejsza zawartość kofeiny, im jaśniejsze wypalenie, tym wyższa kwaskowatość. Posmak goryczy zwiększa się wraz ze stopniem wypalania, a naturalne aromaty zanikają. – Dlatego też zachęcam do wypróbowania wszystkich wariantów, aby wybrać ten jeden, idealny w smaku dla siebie – podsumował Tymoteusz Cieciera.

Następnie przyszła kolej na tzw. cupping, czyli degustację kawy, podczas której Tymoteusz Cieciera z pasją opowiadał o smakach, aromatach i rodzajach jej przyrządzania. Kto miał ochotę, mógł skosztować prawdziwego, intensywnego espresso, cappuccino, americano czy też kaw zaparzanych w alternatywny sposób. – Dość grubo zmieloną kawę wsypujemy do filtra i zalewamy zagotowaną wodą o temperaturze powyżej 80 stopni. Kawę należy zalewać bardzo powoli, należy przemieszać zmieloną kawę tak, by wszystkie drobiny mogły się jednakowo zaparzyć – tłumaczył podczas prezentacji. Jak zapewniali degustatorzy, każdy łyk i każdy rodzaj przyrządzonej kawy smakował znakomicie. Pasjonat zaś podkreślał, że nie tylko dobór kawy, ale i sposób podania, jak i towarzystwo, w którym się nią delektujemy, mają spore znaczenie dla ogólnych doznań. Uczestnicy spotkania dopytywali, jaki rodzaj ekspresu kawy wybrać czy gdzie kupić dobrą kawę.

fot. MOK Krzanowice
oprac. /kp/

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj