Festiwal odbył się w parku przy Pocysterskim Zespole Klasztorno-Pałacowym w Rudach.
W ramach wydarzenia odbył się konkurs kulinarny i pokaz kulinarny pn. „Bitwa Smaków”. W programie znalazły się także występy wokalistów MOKSiR w Kuźni Raciborskiej, koncert Joanny Kostki, Abba Covers, występ Krzysztofa Respondka czy Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny.
W konkursie rywalizowało 15 zespołów, których zadaniem było przygotowanie przystawki/deseru, zupy i dania głównego.
W 14. edycji Festiwalu Śląskie Smaki zwycięstwo w kategorii uczniów przypadło Drużynie nr 1 z ZSE w Wodzisławiu Śląskim, którą reprezentowali Łukasz Skowron i Patrycja Mandera za:
1. Zupę z czosnku niedźwiedziego
2. Przepiórka faszerowana kiszoną kapustą
3. Ciasto niespodzianka z dodatkami
W kategorii amatorów:
Zespół Rudzianki w składzie Maria Pietrzak, Mariola Duda, Gabriela Dudek, Gabriela Marek za dania:
1. Kreple z Kartoflami
2. Rudzki żurek
3. Karminadle z filungiem z sosem z grzybów leśnych
W kategorii profesjonalistów:
Leśna Perła z Rudzińca w składzie Krystian Cydejko i Katarzyna Fojcik za:
1. Konfitowany boczek z hauskyzją chrzanową
2. Botwinkę z przepiórczym jajkiem
3. Pierś i pieczeń z bażanta z kopytkami z pieczonego ziemniaka oraz krupniokiem i czerwoną kapustą
Przewodniczącym jury był Remigiusz Rączka.
/fot. Iwona Kwapisz oprac. c/
Środowisko, jakość życia, ekologia