Odwołano szefową wojewódzkiego sanepidu. Grzegorz Hudzik objął stanowisko

0
Zmiana na stanowisku Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Katowicach Fot. Śląski Urząd Wojewódzki w Katowicach

Urszula Mendera-Bożek została odwołana ze stanowiska Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Katowicach. Nowym szefem został Grzegorz Hudzik.

– Grzegorz Hudzik jest specjalistą w dziedzinie chorób wewnętrznych, zarządzania w ochronie zdrowia oraz zarządzania projektami europejskimi. Od 1999 r. związany z Państwową Inspekcją Sanitarną, w latach 2009 – 2015 Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Katowicach. Jest członkiem Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Higienicznego w Warszawie oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Pracy. Autor i współautor wielu publikacji w zakresie zdrowia publicznego – czytamy w komunikacie Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego.

- reklama -

Główny Inspektor Sanitarny powołał doktora Grzegorza Hudzika z dniem 1 czerwca na stanowisko Państwowego Wojewódzkiego…

Publiée par Śląski Urząd Wojewódzki sur Samedi 30 mai 2020

Nie podano powodu takiej zmiany kadrowej. Warto jednak przypomnieć o pojawiających się w ostatnim czasie skargach co do działalności śląskiego sanepidu. Sprawą zainteresował się nawet Rzecznik Praw Obywatelskich. Aleksandra Wentkowska jako reprezentantka w województwie śląskim mówiła na antenie radia TOKFM o tym, że biuro RPO przyjmuje każdego dnia kilka skarg, często są to górnicy i ich rodziny. – Siedzą na kwarantannach po kilka tygodni. Niektórzy sobie sami nakładają kwarantannę, bo wiedzą, że mają wynik pozytywny, ale nie są uwzględniani na liście kwarantanny sanepidu. Albo odwrotnie – ludzie są zdrowi, ale są na tych listach – mówiła reprezentantka RPO na Śląsku.