Jadłodzielnia w Wodzisławiu Śląskim oficjalnie ruszyła

jadłodzielnia starosta Leszek Bizoń i członkini zarządu Krystyna Kuczera uzupełniają lodówkę społeczną w artykuły spożywcze
Starosta Leszek Bizoń i członkini zarządu Krystyna Kuczera uzupełniają lodówkę społeczną w artykuły spożywcze

Dzięki lodówce społecznej powstaje zamknięty cykl: osoby, które mają nadmiar żywności, mogą ją bezproblemowo podarować, a osoby potrzebujące – mogą anonimowo zaspokoić swoje potrzeby.

Bez wielkiej pompy, przecięcia wstęg i oficjalnych uroczystości, za to prostym zapełnieniem lodówki w artykuły pierwszej potrzeby dla osób w trudnej sytuacji została 9 kwietnia zainaugurowana działalność wodzisławskiej „Jadłodzielni”, czyli lodówki społecznej utworzonej przez Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Wodzisławiu Śląskim. To inicjatywa, która zrodziła się z potrzeby czasu i miejsca w ramach projektu „Oaza Aktywności”. – Realizujemy działania aktywizacyjne na rzecz mieszkańców Starego Miasta w Wodzisławiu Śl. Wielu spośród nich to seniorzy czy osoby niezamożne. Z powodu pandemii nie mogliśmy pewnych działań przeprowadzić w takiej formie, w jakiej je zaplanowaliśmy. Wówczas pojawił się pomysł na lodówkę społeczną – tłumaczy koordynator projektu Joanna Pawełek.

- reklama -

Dyrektor PCPR w Wodzisławiu Śl. Irena Obiegły zwraca uwagę na dwa aspekty inicjatywy. Jeden to pomoc charytatywna dla osób potrzebujących. Drugi to edukacja, nie tylko poprzez naukę dzielenia się, ale też przez wyrabianie – w szczególności w młodych ludziach – postawy niemarnowania jedzenia w myśl zasady „zero waste”. – Współpracujemy z wieloma szkołami z terenu naszego powiatu. Uważam, że ta lodówka społeczna będzie dobrą okazją do poszerzania lekcji wychowania o kolejny ważny społecznie aspekt. Przy okazji młodzi ludzie, którzy być może zechcą nas odwiedzić, zyskają możliwość poszerzenia swojej wiedzy o to, czym się zajmujemy – podkreśla.

Dzięki lodówce społecznej, w założeniu, powstaje zamknięty cykl: osoby, które mają nadmiar żywności, mogą ją bezproblemowo podarować, a osoby potrzebujące – mogą anonimowo zaspokoić swoje potrzeby; w rezultacie nie dochodzi do zmarnowania środków i energii, które były potrzebne, aby żywność wyprodukować, a także nie trzeba kolejnych nakładów na jej zutylizowanie. Dodatkowo wszyscy korzystający z lodówki dowiadują się o ofercie PCPR i innych jednostek pomocowych.

Zapełniając lodówkę pierwszą „oficjalną” partią artykułów spożywczych starosta Leszek Bizoń podkreślał, że „Jadłodzielnia” nie bez przyczyny powstała przy PCPR. To tu bowiem znajduje się centrum pomocy i wsparcia adresowanego do różnych grup ludzi, pełniące zarazem rolę głównego koordynatora w systemie powiatowej pomocy społecznej. Na dodatek jego centralne położenie oraz sąsiedztwo kilku innych jednostek pomocowych powoduje, że z oferty instytucji mieszczących się przy ul. Wałowej 30 może skorzystać bardzo wiele osób. To zaś tworzy przestrzeń do podzielenia się żywnością.

Z kolei Krystyna Kuczera, członkini zarządu resortowo odpowiedzialna za powiatową pomoc społeczną, dodatkowo podkreślała, że jest przekonana, iż w Wodzisławiu Śl., w którym mieszka tak wielu ludzi potrafiących się dzielić z innymi i aktywnie włączających się w różnorakie kampanie społeczne i charytatywne lodówka „Jadłodzielni” nigdy nie pozostanie pusta. Wspólnie ze starostą pogratulowała też pomysłu i zachęcała do podejmowania nowych inicjatyw rozwojowych.

„Jadłodzielnią” rządzi kilka zasad.
Po pierwsze: może korzystać z niej każdy, kto ma taką potrzebę.
Po drugie: artykuły spożywcze z lodówki społecznej osoba zainteresowana pobiera na własną odpowiedzialność.
Po trzecie: naczelną zasadą lodówki społecznej jest dzielenie się jedzeniem, dlatego należy z niej brać tylko tyle, ile potrzeba.
Po czwarte: w lodówce może być umieszczana wyłącznie żywność zdatna do spożycia, bezpieczna i w dacie przydatności do spożycia. Produkty przeterminowane, noszące ślady zepsucia, będą usuwane.
Po piąte: produkty o charakterystycznym zapachu powinny być umieszczane w szczelnych pojemnikach.
Po szóste: do lodówki powinny trafiać tylko takie produkty, które sami byśmy skonsumowali. Najlepiej świeża żywność (z wyłączeniem mięsa i jaj), produkty suche (mąka, cukier, kasze, ryż, makarony, ciastka), konserwy, żywność w słoikach i opakowaniach próżniowych, owoce, warzywa, zapakowane pieczywo i inne wyroby cukiernicze.
Po siódme: do lodówki społecznej nie mogą trafiać produkty napoczęte, przeterminowane, wyroby alkoholowe czy substancje odurzające, produkty wymagające zamrożenia lub bardzo głębokiego chłodzenia, produkty, które miały kontakt z odpadami czy produkty rozmrożone.
Po ósme: w lodówce można umieszczać wyroby i przetwory własne pod warunkiem, że zostały starannie i szczelnie opakowane, z naklejonym opisem zawartości oraz datą przygotowania.
Po dziewiąte: „Jadłodzielnia” to miejsce oferujące pomoc osobom potrzebującym. Traktujmy je więc z szacunkiem a ludzi, którzy z niego korzystają tak, jakbyśmy sami chcieli być traktowani. Pamiętajmy, że lodówka społeczna to miejsce, gdzie składowana jest żywność. Prosimy o utrzymywanie go w czystości i nieskładowanie w nim produktów innych niż artykuły spożywcze.
Po dziesiąte: dzielmy się, nie marnujmy!

fot. Starostwo Powiatowe w Wodzisławiu Śląskim
oprac. /kp/

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj