Grzegorz Swoboda spotkał się z przedstawicielkami Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Powiatu Raciborskiego, które uczestniczyły w XV edycji Festiwalu Śląskie Smaki.
Spotkanie było okazją do złożenia podziękowań i gratulacji zaangażowanym paniom w przygotowanie potraw konkursowych. Przypomnijmy, w rywalizacji o „Złotą Zopaskę” nie obyło się bez sukcesów z ich strony: KGW Tworków zdobyło 1. miejsce w kategorii „POTRAWA REGIONALNA” za kołocz śląski z serem. KGW Zabełków zajęło 2. miejsce w Kategorii „POTRAWA/PRODUKT INSPIROWANY TRADYCJĄ” za mix ciasteczek kruchych. Starosta przekazał zebranym członkiniom pamiątkowe podziękowania w formie dyplomów, bony prezentowe oraz symboliczne upominki.
Lista nagrodzonych:
- Kategoria POTRAWA REGIONALNA:1. KGW Tworków – Kołocz śląski z serem
2. Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki – Żebroczka ze szpyrkami i placki pieczone na blasze ze szpyrkami
3. Restauracja Riva – Prażonki jurajskie - Kategoria POTRAWA/PRODUKT INSPIROWANY TRADYCJĄ:1. Słodka Manufaktura Leona – Czekolady
2. KGW Zabełków – Mix ciasteczek kruchuch
3. Fundacja Stare Opactwo w Rudach – Dziki żur - Kategoria PRODUKT LOKALNY:1. Las Huberta – Wędliny z dzika
2. Zagroda na pograniczu – Sery kozie
3. Miód Bee Made – Krzysztof Widuch – Miód rzepakowyDodatkowe 3 nagrody (vouchery) w każdej z kategorii wręczył: MUNU – system gastronomiczny POS. Nagrodą była aplikacja sprzedażowa POS wraz z zintegrowanym, własnym sklepem internetowym do zamówień online – bezpłatnie na 1 rok.
- Kategoria POTRAWA REGIONALNA – Restauracja Riva – Prażonki jurajskie
- Kategoria POTRAWA/PRODUKT INSPIROWANY TRADYCJĄ – Fundacja Stare Opactwo w Rudach – Dziki żur
- Kategoria PRODUKT LOKALNY – Jurajski Koziołek – sery kozie
Zobacz również: XV edycja Festiwalu Śląskie Smaki na Zamku Piastowskim
/Zamek Piastowski oprac. c/