Na imprezie nie zabrakło lokalnych produktów oraz regionalnych dań. Festiwal uświetniły koncerty i pokazy kulinarne.
13 czerwca na Zamku Piastowskim w Raciborzu miała miejsce XV edycja Festiwalu Śląskie Smaki. Była to okazja do skosztowania dań kuchni regionalnej województwa śląskiego i zapoznania się z jej kulinarnymi tradycjami.
W tym roku uczestnicy festiwalu walczyli o Złotą, Srebrną lub Brązową Zopaskę (fartuch) w jednej z trzech kategorii: potrawa regionalna, produkt lokalny oraz potrawa lub produkt inspirowany tradycją. Na imprezie nie zabrakło lokalnych produktów oraz regionalnych dań serwowanych m.in. przez restauracje Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki takich jak rolada śląska, kluski i modro kapusta, żur, galert śląski, chrzanica, staropolski bigos z dziczyzny, karminadel z ziemniakami i ciapkapustą, parzybroda, wodzionka, kulebele z modrą kapustą, zasmażaną kapustą i sosem. Do tego pojawiły się wyjątkowe produkty regionalne: miody, przetwory mięsne i owocowe, sery owcze i kozie, ciasta i ciasteczka, rzemieślnicze lody oraz domowe ciasta różnych rodzajów serwowane m.in. przez: KGW Tworków, KGW Szonowice, KGW Szczerbice, KGW Zabełków Związek Śląskich Kobiet Wiejskich Gamowa, KGW Gaszowice czy KGW Czernica i różne firmy.
Festiwal uświetniły koncerty zespołu Singers i Video oraz Krzysztof Respondek z programem muzyczno-kabaretowym. Na zakończenie wystąpił Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk im. Stanisława Hadyny. Odbył się także pokazy kulinarne: Remigiusza Rączki i Agnieszki Jasińskiej – uczestniczki „Hell’s Kitchen” – „Barbara lubi rabarbar w Raciborzu” oraz Remigiusza Rączki i Marii Pietruszki – uczestniczki programu „Zamiana Szefów Kuchni” – „Jasne kontra ciemne, czyli piwne wariacje kulinarne”.
Organizatorami wydarzenia byli: Śląska Organizacja Turystyczna, Powiat Raciborski oraz Agencja Promocji Ziemi Raciborskiej i Wspierania Przedsiębiorczości na Zamku Piastowskim w Raciborzu.
fot. Iwona Kwapisz
oprac. /kp/
Na zdjęciach widziałam tylko jedną dobrze założoną maseczkę. Pandemia się skończyła?