Warsztaty kulinarne odbyły się w Nędzy [ZDJĘCIA]

daniel jakubiec gck nedza
Warsztaty kulinarne odbyły się w Nędzy

Warsztaty poprowadził Daniel Jakubiec – kucharz, który posiada tytuł mistrza w zawodzie i jest nauczycielem tego zawodu.

W sobotę w Gminnym Centrum Kultury w Nędzy odbyły się warsztaty kulinarne z Danielem Jakubcem, podczas których uczestniczki poznały sposoby przyrządzania potraw z zastosowaniem nowoczesnych technik, takich jak: sous vide, marynowanie w próżni, marynowanie metodą infuzji z wykorzystaniem syfonu ISI, żelowanie czy zagęszczanie metodami wykorzystywanymi w kuchni molekularnej. Wszystkie te techniki, jak miały okazję się przekonać, nie tylko przyspieszają sam proces przygotowania potrawy, ale też nadają składnikom niezwykłej konsystencji i lekkości.

- reklama -

Podczas spotkania przyrządzono m.in.: carpaccio z marynowanego buraka z serem pleśniowym, karmelizowanymi orzechami i miodowym winegret, krem z spalonych pomidorów z mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą, polędwiczki wieprzowe nadziewane borowikami, kaczkę gotowaną techniką sous vide, puree z dyni z bryndzą oraz puree z batatów, sos pieprzowy, chipsy z topinamburu, ziemię z czarnych oliwek, a na deser crème brûlée.

Daniel Jakubiec – z gastronomią związany od 25 lat, posiada tytuł mistrza w zawodzie i jest również nauczycielem tego zawodu. Przez wiele lat piastował stanowisko szefa kuchni. Jako juror oceniał prace kucharzy w wielu ogólnopolskich konkursach. Tworzy kartę menu oraz dokumentację techniczną dla nowo powstającej sieci pubów browaru Pinta. Od 8 lat jest trenerem w Kulinarna Szkoła by Daniel Jakubiec.

fot. GCK Nędza
oprac. /kp/

- reklama -

KOMENTARZE

Please enter your comment!
zapoznałem się z regulaminem
Please enter your name here