Do kompostowania nadaje się większość organicznych odpadków powstających w domu i ogrodzie takich jak chwasty, ścięta trawa czy resztki jedzenia – obierki, fusy czy skorupki jaj.
Kompostownik to pojemnik albo miejsce, w którym w naturalny sposób dochodzi do rozkładu substancji organicznych takich jak resztki roślinnej żywności czy ogrodowe odpadki, a następnie przekształcania ich w żyzny nawóz, bogaty w potrzebne roślinom składniki organiczne.
Coraz częściej spotyka się zabudowane kompostowniki, otwarte lub zamknięte, które pozwalają produkować kompost bez zbędnego nieporządku. Można kupić gotowy kompostownik lub wykonać go samemu.
Przetworzenie odpadów w pełnowartościowy nawóz zajmuje najczęściej kilka miesięcy, w niektórych przypadkach może jednak potrwać około roku. Żeby bakterie i inne stworzenia odpowiadające za proces kompostowania mogły skutecznie rozkładać organiczne odpady na składniki odżywcze, należy im zapewnić odpowiednie warunki.