Tłusty czwartek – skąd wzięło się to święto?

paczki tlusty czwartek
Fot. freepik.com

Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek 2,5 pączka, co przekłada się na prawie 100 mln pączków i 34 mld kilokalorii w skali całego kraju.

W ostatni czwartek przed wielkim postem w kalendarzu chrześcijańskim, czyli w tym roku 8 lutego, obchodzony jest tłusty czwartek. Geneza tego dnia sięga pogaństwa – był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny, a ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw. Zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Ok. XVI w. w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej, choć wyglądały one nadal nieco inaczej niż obecnie.

- reklama -

przycisk-plusy

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj