Uczestnicy mieli okazję poznać podstawy zdrowego żywienia, nauczyć się przygotowywać proste dania oraz odkryć nowe, zdrowe produkty.
12 listopada Miejska i Powiatowa Biblioteka Publiczna w Raciborzu zamieniła się w prawdziwą kuchnię. Pod czujnym okiem dietetyczki i szefa kuchni młodzi adepci sztuki kulinarnej przygotowywali zdrowe dania – a wszystko to w ramach projektu #młodzieżczyta.
Na początek uczestnicy przygotowali deser – galaretkę z jogurtem i owocami. Podczas gdy tężał w lodówce, młodzież zajęła się przyrządzaniem dania obiadowego. Prowadzący – dietetyk Magdalena Kopel oraz Dawid Dymel – omówili zalety różnych produktów spożywczych i podpowiedzieli, które składniki są proste do przygotowania. Przykładowo zamiast tradycyjnego makaronu wykorzystano makaron ryżowy niewymagający gotowania. Młodzi kucharze nauczyli się także, jak dokładnie przygotować udko kurczaka, które warzywa, przyprawy i sosy są najzdrowsze oraz jakie nawyki żywieniowe są szczególnie korzystne dla młodych ludzi. Magdalena Kopel przygotowała kaloryczne zestawienie wszystkich potraw, które powstały podczas warsztatów. Każdy uczestnik opuścił spotkanie z pełnym energii, wysokobiałkowym koktajlem w dłoni.
27 listopada o godz. 16:00 odbędą się kolejne warsztaty kulinarne, tym razem już na Stacji Młodych w budynku dworca kolejowego w Raciborzu. Zapisy pod numerem telefonu 32 415 37 24 wew. 26 lub e-mailem: [email protected]. Liczba miejsc jest ograniczona.
fot. MiPBP w Raciborzu
oprac. /kp/