Światowy Dzień Żywności. W regionie działa coraz więcej lodówek społecznych

marnowanie zywnosci kosz na smieci odpady
Fot. freepik.com

Każdy bochenek chleba czy kilogram owoców, które trafiają do kosza, to zmarnowana praca rolnika, energia, woda i transport.

16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności ustanowiony w 1979 r. przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa. Tegoroczne hasło – „Ramię w ramię dla lepszej żywności i lepszej przyszłości” – podkreśla, że każdy, od rolnika po konsumenta, ma realny wpływ na przyszłość planety, zdrowia publicznego i dostępności żywności. Najnowszy raport Banków Żywności wskazuje, że 63% Polakom zdarza się wyrzucać jedzenie. Alarmujące jest, że w porównaniu z 2024 r. odsetek ten wzrósł o 18 p.p. Najczęściej do kosza trafia pieczywo, owoce i warzywa. Aby zapobiec marnowaniu żywności i jednocześnie wesprzeć osoby potrzebujące, powstają lodówki społeczne.

- reklama -

przycisk-plusy

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj