83% z nas przyznaje się do marnowania żywności w święta

marnowanie zywnosci
Fot. freepik.com

Zmarnowane resztki ważyłyby tyle, co sześć wież Eiffla, a objętościowo mogłyby zapełnić półki 39 supermarketów lub 49 basenów olimpijskich.

W okresie świątecznym marnowanie żywności osiąga najwyższy poziom w ciągu całego roku – w ciągu zaledwie jednego tygodnia Polacy wyrzucają ponad 61 tys. ton jedzenia, co oznacza średnio ok. 1,5 kg na osobę. Zjawisko to szczególnie kontrastuje z faktem, że niemal 2 mln mieszkańców kraju żyje w skrajnym ubóstwie. W naszym regionie funkcjonują lodówki społeczne, czyli ogólnodostępne punkty, w których każdy może zostawić nadwyżkę pełnowartościowego jedzenia.

- reklama -

przycisk-plusy

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj